Naredne godine spomenik žrtvama sela Ivezići

Prije nekoliko mjeseci Hrvatska je dostojno sahranila 24 civilne žrtve zaseoka Ivezići nedaleko od Donjeg Lapca. Nakon 76 godina njihovi posmrtni ostaci konačno su našli mir  na groblju u Boričevcu. Riječ je o dijelu žrtava, od njih ukupno  37 koliko ih je prvih dana tzv. narodnog ustanka odvedeno u smrt od strane „ustanika“, mješovite horde četnika i partizana. U tome pogromu  ubijeno je petnaestero djece Ivezića, a  mališani Jakov i Luka imali su u trenutku smrti svega 3 godine! U Dabinoj jami iznad sela Brotnja pobacana su tijela 24 civila. Svim žrtvama je zajednička krivnja bila hrvatska nacionalnost i katolička vjeroispovijest.

Udruga Ličana župe Boričevac, rodbina ubijenih, Zajednica povratnika Ličko-senjske županije i Ministarstvo branitelja u tijeku su proprema da bi se dostojno obilježilo zadnje počivalište dijela žrtava Ivezića. Predsjednik Zajednice povratnika Ličko-senjske županije Frane Vrkljan je svojevrsna spona svih onih koji žele dostojno zatvoriti ovaj dio crne stranice hrvatske povijesti.

-U stalnim smo kontaktima i kada budemo imali sve detalje konačnog rješenja spomenika zadnju riječ će imati Ministarstvo branitelja RH. Ovaj projekt bi se trebao realizirati 2018. godine. U cijeloj ovoj tragediji svakako treba izdvojiti činjenicu kako su ubojstva Ivezića, cijelih obitelji iz Boričevca i okolice bili prepoznatljivi znak genocida nad Hrvatima istočne Like. Nakon toliko godina upravo su civilne žrtve iz Ivezića potvrdile ono što se toliko godina tvrdilo: tzv. Dan ustanka u Srbu bio je početak genocida nad civilima, rekao nam je Frane Vrkljan. Iako je dokazano da su kokarda i zvijezda zajednički počinile zločine nad civilima, mnoštvom žena i djece, fama o „slobodarskim idejama naordnog ustanka“ dovoljno je jaka da unatoč povijesnim činjeicama mnogi svake godine dolaze u Srb 27. srpnja da bi veličali lažni mit o karikaturnom  ustanku.

M.S.