Prije nekoliko mjeseci Hrvatska je dostojno sahranila 24 civilne žrtve zaseoka Ivezići nedaleko od Donjeg Lapca. Nakon 76 godina njihovi posmrtni ostaci konačno su našli mir  na groblju u Boričevcu. Riječ je o dijelu žrtava, od njih ukupno  37 koliko ih je prvih dana tzv. narodnog ustanka odvedeno u smrt od strane „ustanika“, mješovite horde četnika i partizana. U tome pogromu  ubijeno je petnaestero djece Ivezića, a  mališani Jakov i Luka imali su u trenutku smrti svega 3 godine! U Dabinoj jami iznad sela Brotnja pobacana su tijela 24 civila. Svim žrtvama je zajednička krivnja bila hrvatska nacionalnost i katolička vjeroispovijest.

Udruga Ličana župe Boričevac, rodbina ubijenih, Zajednica povratnika Ličko-senjske županije i Ministarstvo branitelja u tijeku su proprema da bi se dostojno obilježilo zadnje počivalište dijela žrtava Ivezića. Predsjednik Zajednice povratnika Ličko-senjske županije Frane Vrkljan je svojevrsna spona svih onih koji žele dostojno zatvoriti ovaj dio crne stranice hrvatske povijesti.

-U stalnim smo kontaktima i kada budemo imali sve detalje konačnog rješenja spomenika zadnju riječ će imati Ministarstvo branitelja RH. Ovaj projekt bi se trebao realizirati 2018. godine. U cijeloj ovoj tragediji svakako treba izdvojiti činjenicu kako su ubojstva Ivezića, cijelih obitelji iz Boričevca i okolice bili prepoznatljivi znak genocida nad Hrvatima istočne Like. Nakon toliko godina upravo su civilne žrtve iz Ivezića potvrdile ono što se toliko godina tvrdilo: tzv. Dan ustanka u Srbu bio je početak genocida nad civilima, rekao nam je Frane Vrkljan. Iako je dokazano da su kokarda i zvijezda zajednički počinile zločine nad civilima, mnoštvom žena i djece, fama o „slobodarskim idejama naordnog ustanka“ dovoljno je jaka da unatoč povijesnim činjeicama mnogi svake godine dolaze u Srb 27. srpnja da bi veličali lažni mit o karikaturnom  ustanku.

M.S.