Naselja podvelebitskog područja bez struje, bura stvara probleme u prometu

Gotovo dva tjedna stanovnici podvelebitskog područja u Lici žive istim scenarijem – bez struje, zamrznutih cijevi, uz orkansku buru koja na udare puše i do 130 km/h.

Tri tisuće kupaca električne energije i dalje je bez struje, većinom stanovnika zaseoka dok Karlobag i Senj taj problem nemaju. Električari su na terenu, predvođeni šefom Elektrolike Nikolom Šulentićem, ali ruke su im vezane, zbog bure posao je stopiran. Šulentić nam je kazao kako bura jako puše i ne dopušta im popravljanje uništenih električnih stupova.

Nastavak ispod oglasa

– Vani se ne može ni četveronoške hodati, a posebice penjati se na stupove, objasnio je Šulentić. Ipak, smirivanje vremena učekuje se u ponedjeljak kada bi se struja mogla vratiti u većinu kućanstava.Osim nedostatka električne energije, u cijeloj županiji nema većih problema, posebice kada je snijeg u pitanju. Ceste su očišćene, a ponegdje su nanosi snijega veći od metra.

Kao i uvijek u Lici, rekorder je Zavižan sa 115 centimetara snijega i jutarnjom temperaturom od minus 21 stupanj. Udbinu je zakopalo 68 centimetara, dok Gospić broji 47, a Otočac 35 centimetara snijega.

Prema najavama meteorologa, prestanak oborina na području Like očekuje se u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Snijeg ne ometa promet onima sa zimskom opremom, no bura i dalje drži zatvorenom Jadransku magistralu od Karlobaga do Svete Marije Magdalene. Samo za osobna vozila otvorena je državna cesta od Gospića do Karlobaga.

Iva Vidović/VLM