Nasilje nad ženama može se posvuda dogoditi!

U županijskoj dvorani za sastanke održan je danas okrugli stol na temu „Jačanje kapaciteta i uloga Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasiilja nad ženama i nasilja u obitelji Ličko-senjske županije“. Ovaj Okrugli stol održan je povodm Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Na radionici su, osim župana Ernesta Petryja, sudjelovale Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskg sustava, obitelji i socijalne politike, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, pročelnica županijskog Odjela za društvene djelatnosti Valentina Zdunić i članice županijskog tima za borbu protiv nasilja nad ženama.

Moderatorica skupa bila je zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić koja je naglasila nastojanja županijskog tima da se snažno odupre ovoj ružnoj pojavi. Župan Petry je u uvodnom dijelu ovoga skupa naglasio svoju opredjeljenost i nastojanja Ličko-senjske županije da svojim angažmanom budu oslonac u sprječavanju nasilja nad ženama.

Nastavak ispod oglasa

-Ovaj dan obilježava se u spomen na tragičnu pogibiju triju sestara u Dominikanskoj Republici 1960. godine koje je tadašnji diktator ubio jer su bile aktivistice u borbi protiv nasilja. Naša nastojanja u ovom smjeru treba intenzivirati jer nam statistika govori da je u RH svakih 15 minuta događa neki oblik nasilja nad ženama.To nasilje se najviše događa u obitelji ili od strane bivših partnera. Uz snažan suport svih državnih institucija i medija i dalje ćemo se kao Županija zalagati kako bi se iskorjenila ova ružna pojava, istaknuo je župan Ernest Petry.

Državna tajnica Margareta Mađerić pozdravila je sve aktivnosti koje se u Ličko-senjskoj županiji poduzimaju kako bi se smanjilo nasilje nad ženama. Saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević upozorila je na podatke po kojima smanjenje prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama nužno ne znači da se ta negativna pojava smanjila ili iskorjenila.

-Zato što je stvarni broj slučajeva nasilja nad ženama nemoguće točno definirati jer se sumnja da je u praksi dva ili tri puta veći. Nalazimo se i u vremenu pandemije koja svojim dugim trajanjem i smanjenim društvenim kontaktima postaje česti uzrok netrpeljivosti, konflikata ili borbom obitelji za egzistenciju, što svakako pogoduje povećanju nasilja nad članovima obitelji, posebno nad ženama. U različitim stresnim situacijama tada su prve na udaru žene i ostali članovi obitelji.
Zato nam svima treba biti zajednički cilj osvještavanje za prisutnost ovoga problema, uz stalno senzibiliziranje javnosti o činjenici da se nasilje ne događa nekom drugom. Prisutno je u našoj okolini i svakome se može dogoditi, ali ga je i svatko dužan prijaviti, rekla je saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević.

L. O.