Nedavno smo pisali o selu Dugi Dol u općini Vrhovine. Smješteno na prosječnih 777 metara nadmorske visine pravo je oličenje nezagađene, prelijepe  ličke visoravni oivičene šumom. Do nedavno je selo slovilo kao najjači proizvođač sijena u bivšoj i ovoj državi. Stoke je sve manje pa se sijeno nema kome prodavati. Gase se domaćinstva, što zbog poodmaklih godina  i smrti vlasnika, što zbog iseljavanja. Tipična priča hrvatskog sela. Dugi Dol je danas spao na deset domaćinstava, od predratna 42. Ono malo preostalih ljudi budućnost vide u turizmu. Živopisna priroda i blizina NP Plitvička jezera svakako su aduti koje valja iskoristiti. No, niti u tom smislu nije sve kako bi trebalo biti.

Selo nema vodovod, iako su  cijevi stigle na korak od mjesta. Drugi problem vezan je uz pristupnu cestu što ju koriste Hrvatske šume. Mještani ne žele pred foto-objektive.

-Ovako dalje ne može. Ovom cestom prolaze teški kamioni s prikolicama. Po ljeti i suvom vremenu čini se od silne prašine da sve gori. Kada padne kiša nastaje glib pa se blato raznosi cestom. Ružna slika, pa ti imaj turiste bez vodovoda i uz ovakvu cestu. Tražili smo i molili da se asfaltira barem dio toga puta koji izbija na asfalt. Uzalud. Tjeraju nas da stanemo na cestu  i zabranimo prolaz kamionima Hrvatskih šuma. Mi to ne želimo, ali smo na rubu živaca. Sve o  ovome znade i Općina Vrhovine, ali su i oni nemoćni,  jadaju se mještani. Odgovor smo potražili od dvojice službenika Hrvatskih šuma, Uprave šumarija Gospić u čiji bi opis posla trebao ući ovaj problem.

-Joj, nemojte me ništa pitati. Znamo za taj problem. To je rješivo, ali vi morate znati da su se unatrag nekoliko godina „pravila igre“ promijenila pa za svaku sitnicu treba tražiti suglasnost Zagreba, govori nam službenik državne tvrtke koja na ime otpremnine članovima Uprave isplaćuje milijunske naknade, dok je istovremeno bez posla ostalo tisuću i „kusur“ radnika. To se navodno zove ušteda i restrukturiranje.

M.S.