Nastavak provedbe NPP MAMMA – Novalja

U nastavku provedbe Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke, Zavod za javno zdravstvo  Ličko- senjske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Dom zdravlja Novalja, dana 12., 13., i 14. rujna, uz pokroviteljstvo Grada Novalje koji su osigurali smještaj i prehranu za djelatnike tima, organizirali su mamografsko snimanje na mobilnom mamografu u Novalji, svim ženama u dobi od 50-69 godina.

U Novalji je pozvano 337 žena, od toga 68 prvi poziv i 269 ponovljeni poziv. Pregledano je  115 žena.

U okviru programa žene mogu obaviti pregled dojki svake 2 godine, te im je na kućnu adresu dostavljen poziv za besplatni mamografski pregled. Troškove snimanja snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Ovom suradnjom dvaju Zavoda omogućena je dostupnost preventivne pretrage i veći odaziv žena na program ranog otkrivanja raka dojke u Ličko-senjskoj županiji.

Jedan od razlog slabijeg odaziva je i udaljenost Novalje od stacionarnog digitalnog mamografa u Općoj bolnici Gospić, loša prometna povezanost, te visoke cijene javnog i privatnog prijevoza , što uvelike pridonosi smanjenom odazivu na preventivne preglede, kako u Novalji, tako i  u ostalim udaljenim gradovima i općinama Ličko-senjske županije.

ZZJZLSŽ/L.O.