Pod geslom „Dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija – učinite svoje okruženje sigurnim“ nastavljena je modernizirana verzija kampanje „Manje oružja-manje tragedija“ koju je Policijska uprava ličko-senjska predstavila u siječnju ove godine. Građani bez ikakve kaznene ili prekršajne odgovornosti mogu policiji dobrovoljno predati zabranjeno ili oružje bez dozvole te minsko-eksplozivna sredstva.

Na području Ličko-senjske županije još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz Domovinskog rata, pa čak i iz II. svjetskog rata, što može biti posebno opasno u slučaju da ih pronađu djeca. Upravo u tom smislu je i najvažniji apel građanima da, kako ne bi došlo do neželjenog aktiviranja i ozljeđivanja, pronađeno oružje i sredstva ne donose sami, već da odmah obavijeste policiju čiji će službenici izaći na teren i izuzeti opasna sredstva na siguran način.

Tako je samo prošle godine na području Policijske uprave ličko-senjske dragovoljno je predano 11 396 komada raznog streljiva, 14 pušaka (od kojih 7 automatskih) 35 ručnih bombi, 5 mina i 32 kilograma eksploziva, dok je u razdoblju od 2010. do 2020. godine dragovoljno predano 123 komada automatskog oružja, 770 ručnih bombi, 299 raznih mina, 144 komada raznog repetirajućeg i poluautomatskog oružja, 19 revolvera, 178.450 komada raznog streljiva (od čega 172.818 za dugo i 5.632 komada za kratko oružje) i 161,2 kg raznog eksploziva.

Iz PU ličko-senjske poručuju: Još jednom pozivamo građane koji u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje i eksploziva sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.

Također, podsjećamo građane da takva sredstva nipošto ne odlažu u kontejnere za smeće ili ostavljaju u prirodi, jer na taj način izravno ugrožavaju živote drugih ljudi!

L.O.