Nastavlja se razminiravanje

      GOSPIĆ – Humanitarna organizacija Vlade SR Njemačke «ASB» nastavlja s intenzivnim pomaganjem u razminiranju Like. Potvrdio je to svojim posjetom Gospiću njemački veleposlanik Bernd Fisher koji je u društvu gradonačelnika Milana Kolića i župana Milana Jurkovića obišao tri lokacije ukupne površine  80 263 m2  na kojima se trenutno vrši uklanjanje mina. Nedaleko od zgrade HEP-a u Lipama prvo je radilište na kojemu tvrtka «Piper» vrši razminiranje na lokaciji gdje su četnici 1995. godine ispalili raketne sustave «Orklan» za zabranjenim kasetnim bombama, zloglasnim «zvončićima». Isti je projektil svoj smrtonosni teret rasuo u samom središtu Gospića, nedaleko od vojarne, pa se razminiranje vrši i na toj lokaciji. Ukupna površina pod «zvončićima» je gotovo 38 tisuća m2, a prema riječima direktora  tvrtke «Piper» Željka Romića pirotehničari su u svega nekoliko dana pronašli i  uništili 14 «zvončića». Treća lokacija na kojoj je u tijeku razminiranje je naselje Podklisa u Divoselu gdje ovaj opasan posao obavljaju timovi tvrtke «Dok-ing» koji su već na samom početku razminiranje nedaleko od asfaltne ceste pronašli jednu protuoklopnu minu. Njemački veleposlanik B. Fisher je u svojoj izjavi  istaknuo podatak po kojemu će njemačka  Vlada  nastaviti s pomaganjem u razminiranju područja, posebice uz gradove gdje postoji izravna opasnost za ljudske živote.

   – Osim tog najvažnijeg razloga treba reći da se na ovaj način građanima otvaraju mogućnosti bavljenja ekološkom poljoprivredom jer tlo nije tretirano punih 20 ili više godina. EU je zasebno blagonaklona prema projektima koji omogućuju eko-proizvodnju, za što Ličko-senjska županija ima idealne uvjete.

Nastavak ispod oglasa

       Župan Milan Jurković je novinare izvijestio kako je Ličko-senjska županija već pripremila preko 200 različitih projekata koji će se financirati iz pristupnih fondova EU.

  – Prije svega treba zahvaliti našim tradicionalnim prijateljima, Vladi SR Njemačke i njegovoj ekselenciji g. Fisheru. Prije nego li se kaže nešto vezano uz velike mogućnosti eko-poljoprivrede treba kazati kako je  naš zajednički prioritet sigurnost građana. Od rata na ovamo od mina je u našoj županiji poginulo 42 ljudi, teško ranjenih je 119. To su strašne brojke koje nas opominju da ne smijemo stati s ovim poslom dok se ne ukloni i posljednja mina. Što se tiče naših resursa koji će biti oslobođeni razminiranjem moram ovdje naglasiti da smo već pripremili 70 projekata koji se tiču ekološke poljoprivrede. To je jedan od naših aduta, mogućnost koju ćemo svakako valorizirati jer je uz turizam i drvnu industriju upravo ekološka poljoprivreda onaj prevažni segment našeg gospodarskog razvoja, kazao je župan Jurković. Tijekom obilaska terena gradonačelnik Milan Kolić je gostima pojašnjavao neke dijelove novije povijesti jer je i sam kao dragovoljac, a kasnije kao profesionalni vojnik, svjedočio i sudjelovao u mnogim borbenim djelovanjima.

   – Četnici i tzv. JNA ispalili su na uže središte Gospića i okolice na desetke tisuća topničkih projektila. Rakete tipa «Orkan» samo su dio toga arsenala, a opasnost od zaostalih «zvončića» u gradu i okolici ovim je projektom znatno smanjena. Želim zahvaliti ASB-u i njemačkoj Vladi što već godina ulaže sredstva u razminiranje lokaliteta na području cijele RH, pa tako i našega grada. Na ovaj će se način  površina kontaminirana minsko-eksplozivnim u Gradu Gospiću i njegovoj bližoj okolici umanjiti za oko 80 tisuća četvornih metara, a ukupna vrijednost donacije je 490 tisuća kuna. Razminiranjem u Kaniškoj ulici uklonit će se  i zadnja opasnost od mina u samome gradu, rekao je  gradonačelnik Kolić.

                                                                                                                    M. S.