Nastavljaju se radovi na obnovi turske kule u Perušiću

0
  1. Zbog rastuće pandemije stale su mnoge započete aktivnosti, kako u gospodarstvu, tako i u kulturi, sportu, umjetnosti… U Općini Perušić se ne opuštaju jer su nastavljene aktivnosti po mnogim projektima. Jedan od njih je obnova stare turske kule, artefakta i simbola Perušića. Od zamjenika načelnika Općine Perušić Mihaela Kurteša doznajemo mnoge nove detalje o ovome projektu.

-Prošloga tjedna smo iz Ministarstva kulture dobili odluku o nastavku financiranja obnove turske kule u Perušiću. Riječ je o 200 tisuća kuna koje će se utrošiti u nastavku radova na uređenju etaža i krovišta, dakle interijera tog povijesnog objekta. Trenutno smo u postupku javne nabave, a radovi na tim dijelovima kule trebali bi biti okončani do rujna ove godine.

Ovome treba dodati neke nove ideje i aktivnosti. Uz tursku kulu nalaze se ostaci obrambenog zida, vrlo bogatog arheološkog nalazišta. O tome će više reći struka, a nakon istraživanja i obnove toga dijela terena planiramo na tome području urediti novu poučnu stazu, zaključio je Mihael Kurteš. Pravo na upravljanje i skrb o turskoj kuli uskoro će i službeno preuzeti Općina Perušić.

M. S.