Dobar večer, ja sam djelatnik vaše banke, trenutačno imamo problema sa računalnim sustavom koji je pao, pa vas molim da mi pročitate vaš broj tekućeg računa i vaš pin, kako bi riješili tehničke poteškoće…, tako je od prilike tekao telefonski razgovor između 58- godišnjakinje iz Senja i nepoznatog glasa s druge strane telefonske slušalice.

Vjerujući da je zaista došlo do problema, naivna 58-godišnjakinja uredno je pročitala tražene podatke vjerujući da je pomogla u rješavanju problema.

No, drugi dan, provjerom stanja na svom računu utvrdila je da joj je sa bankovnog računa nestala određena svota novaca. Ovo je jedna u nizu uspjelih podvala kojima se služe prevaranti koji se predstavljaju kao službenici banke i od klijenata traže informacije o stanju računa, broju kartice i PIN,  koji najčešće zovu u večernjim satima ili noću.

Inače, pozivima se klijente banaka obavještava da su njihove kartice navodno zlouporabljene i da će to riješiti tako da im predaju karticu tekućeg računa i PIN.  Najnoviji načini prevara su, da se počinitelj predstavlja kao policijski inspektor sa sličnom pričom, samo što više ne traži kartice nego se raspituje o stanju na računu, štednji i slično, objavio je HUP na svojim stranicama uz upozorenje građanima da djelatnici banaka ne obavljaju ovakve razgovore. O svemu je obaviješteno Ministarstvo unutarnjih poslova, a iz Udruge su upozorili da niti jedna banka ili kartična kuća nema pravo tražiti PIN ili neki drugi podatak o kartici. Građane su pozvali da o ovakvim ili sličnim pozivima ili porukama obavijeste izdavatelja kartice, te da ne odaju podatke, a izdavatelj će onda u suradnji s nadležnim institucijama pokušati razotkriti prevarante.

Glede ovog slučaja, policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu biti proslijeđena kaznena prijava. Iz PU LS pozivaju građane da preko telefona ne odaju niti jedan podatak o kartici i da o svemu obavijeste izdavatelja kartice, te da ukoliko posumnjaju u vjerodostojnost navoda pozivatelja i da bi mogli biti žrtve prijevare, o tome odmah obavijeste policiju na broj 192.

DP/PULS