„Ne trebate me hraniti, naučite me loviti“

1

U Karlobagu je završen jedanaesti po redu likovni simpozij koji je trajao od 5. do 9. kolovoza. Ove godine rad simpozija odvijao se u mediteranskom vrtu „Kava“ na temu „Mačak ribar“ odnosno izradi istoga u mozaiku. Na simpoziju osim organizatora Marine i Sergija Mihića, sudjelovali su Verica Jelinić (karlobaška učitelica razredne nastave), studenti odjela za nastavničke studije u Gospiću: Nikolina Starčević, Ivana Rukavina i Danijel Čorić te djeca koja su se u vremenu održavanja simpozija nalazila  u Karlobagu.

Ove je godine, osim na rad s djecom, planirano stavljen naglasak i na rad sa studentima kako bi zaokružili svoje dosadašnje znanje i produbili iskustvo unutar likovnosti. Rad je bio koncipiran tako da se u prijepodnevnim satima radio mozaik s djecom i studentima, a poslijepodne se održavao razgovor Sergija i studenata o umjetnosti, likovnim pravcima, tehnikama, kompoziciji, ukrasima, … i svemu onome što ih je zanimalo. Sergije je u razgovoru govorio i o svom učitelju odnosno profesoru Andri-Vidu Mihičiću koji je obilježio njegov likovni, ali i životni put. U razgovoru je sudjelovala i gospođa Anica Vlašić-Anić, koja s oduševljenjem kroz godine svojih dolazaka u Karlobag prati rad udruge “Otvoreni atelier”. Treba spomenuti kako je Anica ove godine u povodu

obljetnice kapucina u Karlobagu, postavila izuzetnu izložbu pod nazivom “Knjige glagoljaške-kapucinske, karlobaške”, u kapucinskom samostanu sv.Josipa.

Ovaj likovni simpozij bio je dakle  posvećen budućim učiteljima, koji će naraštajima djece između ostalog prenosit znanja  i osnove likovne umjetnosti. Stoga voditelj radionica, akademski slikar Sergija Mihića kaže kako ovaj „mačak ribar“ između ostalog nosi jednu snažnu poruku, važnu za učitelje: „ Ne trebate me hraniti, naučite me loviti“. 

Danijel Čorić