-
-

Osim što se oko 30 tisuća kuna godišnje iz gradskog proračuna Senja izdvaja za Udruge proizašle iz Domovinskog rata, Grad Senj i kroz neke druge vidove financijsko organizacijskih podupiranja učestvuje u nizu programa vezanih za programe koji su vezani uz Domovinski rat.
Primjer za to je i realizacija projekta „Spomen kuća Gavran“ u Krivom Putu, za što će Grad Zagreb financirati izvođenje građevinskih radova, nakon čega je obveza Grada Senja da financijski pokrije poslove vezane za uređenje Spomen kuće, spomen sobe, izložbenog prostora što će u stvari biti dio posla senjskog muzeja. Ono što kao okosnicu svoje zamisli, kad je u pitanju Domovinski rat, gradonačelnik Senja Darko Nekić izdvaja je izgradnja spomenika hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u centru Senja.
Več duži niz godina pokušavamo realizirati tu zamisao, odnosno izgraditi spomenih hrvatskim braniteljima, što bi za sve nas bio jedan itekako važan segment u povijesnom vrednovanju stvaranja Hrvatske i doprinosa svih senjana koji su stvorili temelje današnje Hrvatske. Ispred gradske uprave, na samoj obali trebalo bi se izgraditi spomen obilježje, no kako se niz godina za tu lokaciju vodi sudski spor a dobili smo prvostupanjsku presudu, sad čekamo, jer smo uputili i požurnicu, da Županijski sud u Rijeci presudi drugostupanjsku presudu. Otvoreno je nezadovoljstvo razvlačenjem tog predmeta jer to suđenje traje godinama. Kako stvari sada stoje, iz Županijskog suda i Rijeci dobili smo obavijest da će do rujna ove godine taj predmet biti riješen, kaže gradonačelnik Nekić.
„Moja je osobna želja da prije završetka mojeg mandata izgradimo spomenik hrvatskim braniteljima u Senju. To je nešto što me čini nemirnim, i dok to ne realiziram imat ću uvijek jedan vid nespokoja. Za izgradnju spomenika hrvatskim braniteljima imamo sve osigurano, čak i materijal s kojim će se graditi. Za razliku od nekih drugih sredina, mi nećemo dozvoliti da nam taj spomenik bude financijski kamen spoticanja i upitnosti vezanoj za financijsku opravdanost, već će se spomenik izgraditi na način da povijesno zadovolji sve kriterije koji su vezani za stvaranje naše Domovine. Grad Senj će spomenik hrvatskim braniteljima uređivati u dogovoru sa Lučkom upravom, na način da će Lučka uprava financirati uređenje jednog djela prostora, osim samog spomenika. Za to imamo gotov projekt, bio je raspisan natječaj, odabran je izvođač a čak smo i materijal nabavili koji stoji deponiran par godina. Gradu Senju ostali bi poslovi izvođenja radova samog spomenika, za što realno gledajući ne bi stvaralo veće troškove od cca 400 tisuća kuna“ – kazao je gradonačelnik Grada Senja Darko Nekić.
Dražen Prša

Lokacija budućeg spomen obilježja hrvatskim braniteljima
Lokacija budućeg spomen obilježja hrvatskim braniteljima