Nema nastave u svim hrvatskim školama. Hoće li štrajk biti zabranjen?

Danas štrajkaju osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u svim županijama uključujući i Grad Zagreb, poručili su čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja.

Sindikalni čelnici Branimir Mihalinec i Sanja Šprem istaknuli su da se štrajk prosvjetnih radnika nastavlja sve dok iz Vlade ne dobiju poziv na razgovor o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

Nastavak ispod oglasa

Za 12 sati je predviđena konferencija za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na temu ‘Štrajk u osnovnim i srednjim školama’ – izvještaj i najava daljnjeg tijeka štrajka.

Govorit će predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, javlja N1.

Hoće li štrajk biti plaćen?

“Na stolu su rješenja koja kažu da možemo zatražiti zabranu od suda ili ne platiti štrajk. Nešto od toga je realna opcija. Pustimo nekoliko dana da vidimo kako će se razvijati, onda ćemo donijeti odluku”, kazao je u nedjelju ministar rada Josip Aladrović.

Štrajk i na fakultetima?

Danas, pak, kreće pokušaj mirenja Sindikata znanosti i visokog obrazovanja s Vladom. Taj je sindikat najavio da će 24. listopada održati jednodnevni štrajk sa zahtjevom za povećanjem plaća dijelu članova s najnižim plaćama, radi otklanjanja razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi.

L.O.