Nema više natjecanja u tradicionalnoj košnji

U vrijeme kada su pri kraju aktivnosti vezane uz spremanje sijena po Lici, mnogima nedostaju prijašnja natjecanja i aktivnosti vezane uz tradicijsku košnju. Tome smo svjedočili u Krasnu, podno Štirovače, u Krivom Putu… Za ovu sezonu košnje je već prekasno pa smo ravnateljicu NP Sjeverni Velebit Irenu Glavičić Sertić pitali o mogućnostima budućeg organiziranja tradicionalne košnje.

-Sada mi je teško govoriti o budućim sezonama. Zadnje što smo organizirali u tom smislu bilo je u Krasnu. Iz toga mjesta mladi odlaze, stariji su sve nemoćniji pa je kosaca na tradicijskoj košnji sve manje.
Mi smo i ove godine sami kosili dijelove podno Štirovače, upravo na terenima gdje se nekada davno kosilo i spremalo sijeno. Svakako je šteta ne podsjećati nove generacije na te drevne aktivnosti i tradiciju koju su istisnule nove tehnologije. Osim toga, organizacija natjecanja u košnji iziskuje materijalne troškove, za što trenutno nismo u mogućnosti organizirati bez sponzora, rekla nam je ravnateljica Irena.

Nastavak ispod oglasa

Kada je ova ustanova organizirala natjecanja u košnji bili su to uvijek atraktivni događaji s mnoštvom publike. Čini se kako vrijeme odmiče da publike ne nedostaje, ali je kosaca sve manje.

M. S.