Nema zime za štuke u Lici

GOSPIĆ-Stručnjaci Instituta za istraživanje i razvoj održivih ekosustava iz Velike Gorice u sklopu monitoringa te dogovora s SRU Lika obišli su dijelove rijeke Novčice kao dijela sliva Lika kako bi utvrdili strukturu ribljeg fonda. Izlov agregatom nedvojbeno je pokazao da je Novčica bogata sitnom ribom gdje prevladava uklija, žuto oka, linjak i druge vrste dok kod predatora prednjači definitivno štuka s izuzetno velikim prirastom.

Prema riječima stručnog suradnika Roberta Španića, unatoč otežanim uvjetima nakon obilne kiše, oscilacije vodostaja, promjene boje vode i drugog zadovoljni su zatečenim, a izuzeti primjerci ribe se označavaju i proslijedit će se na patologiju Veterinarskog fakulteta kako bi odredilo zdravstveno stanje i održivost vrste.

Nakon ranog dijela održan je sastanak s predstavnicima udruge Danom Kruljcem te županijskog ribolovnog saveza, Željkom Mataijom. Poslije Novčice struka će posjetiti dijelove rijeke Gacke oko Otočca i Une oko Donjeg Lapca te rječicu Maticu kod Korenic

Lo