Neodgovorno ponašanje B. Gržanića jedini razlog njegova opoziva

Sve izraženije dubioze i  antagonizmi među koalicijskim partnerima na političkoj sceni Senja kulminirali su večerašnjom tiskovnom konferencijom GO HDZ-a Senja. Predsjednik gradske organizacije HDZ –a Sanjin Rukavina pojasnio je javnosti genezu i kronologiju koalicijske priče po kojoj se je senjski HSP u nekoliko navrata ponašao, u najmanju ruku neozbiljno. Koalicija je djelovala skoro tri godine, a činili su je HDZ, HSS, HSP i HSU.

-Nije sve bilo uvijek harmonično, ali smo u dobroj vjeri uspjeli koordinirati i usaglašavati stavove, pojasnio je Sanjin Rukavina. Radili smo na dobrobit svih građana ovoga grada, usaglašavali gledišta i  ideje. Danas moramo reći da je HSP, odnosno njihov čelnik g. Berislav Gržanić sve očitije ispoljavao sve veću dozu samovolje i samodopadnosti, sa sve manje elemenata  uvažavanja i suradnje s najvećim koalicijskim partnerom HDZ-om. Taj smo problem uočavali i pokušavali ga riješiti, opet u vjeri da ćemo održati koalicijsku vlast i stabilnost funkcioniranja vlasti u Senju. Nažalost, nismo uspjeli.

Gradsko vijeće kao privatna firma?

Kruna svega bila je samovolja predsjednika GV-a grada Senja g. Gržanića da neće na zahtjev gradonačelnika g. Nekića sazvati sjednicu za rujan  kako bi se ispoštovale zakonske obveze financijskog izvještavanja prema resornom Ministarstvu. Grad je u tom trenutku imao za ovo pripremljene sve materijale. Ovo se nije provelo isključivo zbog samovolje g. Gržanića. Kratko rečeno: naš koalicijski partner g. Gržanić u tom trenutku onemogućava zakonto funkcioniranje Gradskog vijeća i Grada Senja. Zbog svega navedenoga gradski odbor HDZ-a 10. rujna pokreće inicijativu i 14. rujna istu inicijativu prihvaća, te
raskida koalicijski sporazum s HSP-om ili već tada drugom političkom opcijom jer smo svjedoci u to vrijeme da je dotični gospodin podržavao opciju MOST, prilikom održavanja izvanrednih parlamentarnih izbora, pa više nije jasno kojoj političkoj opciji pripada isti kao i članstvo HSP-a u gradu Senju.  Četrnaestoga rujna GO HDZ-a raskida koalicijski sporazum jer smo svjedoci da je g. Gržanić podržavao listu MOST-a, pa nam nije jasno s kim on želi koalirati. Slijedom toga razriješeni su dužnosti svi članovi HSP-a koji su obnašali dužnosti u Upravnim vijećima i Nadzornim odborima u poduzećima, trgovačkim društvima i  ustanova Grada Senja. Gospodin Franjo Milinović je bio na koalicijskoj listi kao predstavnika HSU, a u međuvremenu je prešao među neovisne kandidate i podržavao je Gržanića. To nije protuzakonito, ali je nemoralno pa su vijećnici pokrenuli izglasavanje nepovjerenja g. Franji Milinoviću.

Blokada rada GV  prolongiranje je  neizbježnog razrješenja

Međutim, ovo nije moglo biti provedeno jer se predsjednik g.   Gržanić nije pojavio na  sjednici u  rujnu. Drugi puta je otkazao sjednicu Gradskoj vijeća zakazanu za 18. listopada jer se na Dnevnom redu našao njegov opoziv. Prema Statutu ta se sjednica mora održati 4. studenoga. Ovo su nastojanja odugovlačenja rada GV pred kojim su mnoge važne odluke i poslovi. Gospodin Gržanić mora uvidjeti da je odlukom članova GV-a grada Senja postao predsjednik toga tijela, te da mu to isto tijelo sada uskraćuje povjerenje, istaknuo je na press konferenciji predsjednik GO grada Senja Sanjin Rukavina. S njim je u društvu bila i predsjednica GO HSU grada Senja Jasna Čigoja i Vladimir Skorup iz HSS-a koji su se složili s riječima Sanjina Rukavine. Gradska organizacija HDZ-a Senj donijela je jednoglasnu odluku, koju je potvrdio i Odbor za izbor i imenovanje i Odbor za statut i poslovnik Gradskog vijeća kojom se gđa Sandra Bilovic, prof.  predlaže za predsjednicu GV grada Senja, a ista je članica i iz redova HDZ Senj ujedno potpredsjednica GO HDZ Senj. Gradonačelnik prof. Darko Nekić istaknuo je važne točke Dnevnoga reda koje se nisu našle u raspravi, iako za to postoje zakonske obveze. Blokiranje rada Gradskog vijeća gradonačelnik Nekić smatra vrlo neozbiljnim i vrlo štetnim. Poglavito zbog brojnih projekata koje grad Senj želi definirati, pokrenuti ili nastaviti  za boljitak svih građana, poput nastavka izgradnje kanalizacijskog sustava za Trbušnjak.

Kako sada stvari stoje? Je li Gržanić doista politički adut koji nekomu donosi glasove? Rezultati MOST-a lani u 10. mjesecu govore o  478 glasova bez predstavnika te  liste u Senju. Kada se u lobiranje u korist MOST-a uključio Gržanić, dočekujući po Senju tijekom predizborne kampanje kandidate s  te  liste, u Senju u rujnu ove godine MOST je dobio jedva 276 glasova, što je pad od gotovo 50%. Pametnome dosta, zar ne?

H. J.