(Ne)poznati napadači i poznate posljedice batinanja

Nakon  što je jučer policija upotrijebila vatreno oružje kako bi rastjerala skupinu Roma naseljenih na širem području Široke Kule koji su fizički napali na jednog poljoprivrednika, danas se priča nastavlja.

Doznajemo da je dio napadača zbrinut u OB Gospić zbog lakših ozljeda zadobivenih tijekom sukoba. Tako su se napadači odmah  pokušali prometnuli u žrtve. Istina je da su napali Miloša Brakusa, poljoprivrednika, ali se ovaj očigledno „nije dao pod noge“. Zanimljivo je da je unatrag dva tjedna policija na području Gospića dva puta upotrijebila vatreno oružje za smirivanje napadača. Jednom u Mogoriću, jednom u Širokoj Kuli. Jedan je mještanin Poduma nedavno završio u bolnici s teškim ozljedama kada su na njega i sumještanina (76) nasrnuli Romi. Ne treba zaboraviti niti nedavni slučaj kada je jedan automobil nedaleko od Gospića tijekom sraza s konjem lutalicom završio na krovu, ali je vozač na sreću pretrpio lakše ozljede. Kod Krivog Puta je nekome dozlogrdilo gledati štete na usjevima pa je pucao i usmrtio dva konja lutalice. Što dalje?

Nastavak ispod oglasa

Već očekujemno da će nas PU ličko-senjska „počastiti“ s izvješćem „po kojemu je stanje sigurnosti zadovoljavajuće“. Koga zavaravamo???

Problem konja lutalica traje zamalo pa 20 godina. Premlaćivanja ljudi zbog prigovora što im konji lutalice čine štete, uglavnom je postala redovna posljedica. Počinitelji su vrlo često nepoznati. Ono što policija ne zna (ili se pravi da ne zna) jest to da su mnoge kuće starosjedioca na području Like provaljene i dobile su neke nove stanare. Kada se dogodi neki incident nemoguće je pronaći te (ne)poznate napadače. Skrivaju se u tuđim kućama, ili se jednostavno presele na područje Otočca, Vrhovina, Krbavskog polja… Šire područje Like očigledno je dijelu (ali samo jednom dijelu) doseljenih Roma mali Eldorado. Dobivaju poticaje za držanje blaga koje uglavnom čini štetu posvuda gdje se nalazi. Sve prigovore rješavanju batinanjima, ne mareći koje su nacionalnosti njihove žrtve. Pri tome tuku i  svoje. Od kada traju te torture, od tada se priča o izgradnji prihvatilišta za stoku koja luta Likom. Unatrag 20 godina pa sve do danas nije stavljen u funkciju niti jedan objekt te vrste. Kao da zakone o tome pišu oni koji zakone najviše i krše.

Kada  je prije desetak godina saborski zaspupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi boravio u Lici i uvjerio se u bezakonje koje provode njegovi sunarodnjaci, opet je obranu pretvorio u napad. Zaključio je kako su Romi na ovome terenu diskriminirani jer ih, s obzirom na udio stanovništva, previše ima u zatvorima. Kada mu je definirano zbog čega su u zatvorima, Kajtazi je tada, onako neslužbeno, komentirao: Ma, ciganska posla!!!

L.O.