PLITVIČKA JEZERA- Uza sve sjajne poslovne brojke koje ih stavljaju u vrh turističkih bilanci, u JUNP Plitvička jezera već godinama drže kako im valja učiniti sve da bi posjetitelji spoznali ljepotu ovoga parka i izvan udarnih ljetnih mjeseci. Događalo se ovih godina da je dnevna dinamika posjeta u srpnju i kolovozu bila od 10 do 12 tisuća gostiju, ponekad i više. Ljudski potencijali i infrastruktura parka dovođeni su do kritične razine, a samo možemo pretpostaviti kako se to mjestimice odražavalo na biološke resurse na kojima ovaj prirodni biser počiva. U tome se smislu u promidžbu ulagalo puno sredstava, truda i znanja. Glasnogovornik ustanove Ognjen Borčić nam je u telefonskom razgovoru pomalo euforično pojasnio neke „nove vjetrove“ u tom smislu.
-Jezera, hoteli, restorani, skijalište-sve je solidno popunjeno, posvuda ima gostiju, što je pomalo neuobičajeno u dosadašnjoj praksi za ovo doba godine. Ili bolje reći dočekali smo ono o čemu se dulje vrijeme govori, a to je da rasteretimo špicu sezone i da posjetitelji u većem broju spoznaju da Plitvička jezera imaju što pokazati i ostalim mjesecima u godini. U prvih 50 dana ove godine broj posjetitelja porastao je za 135%, što čini broj od oko 14 tisuća gostiju. Nikada u dugoj i uspješnoj povijesti ove ustanove nismo imali ovakvu situaciju zimi. Sukladno tome povećana je i popunjenost hotelskih kapaciteta za 97% u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Električni brodovi i posade nisu otišli na uobičajeni zimski odmor, baš kao i rendžeri, osoblje u hotelima i ugostiteljskim jedinicama. U funkciji su skijalište i sanjkalište na Mukinjama… Turistička sezona nam se konačno produljila, rekao nam je Ognjen Borčić koji nam je dostavio nekoliko fotografija iz svoje privatne zbirke.
Novinarske ekipe ovih su dana zaposjele cijelo područje parka. Ljepota zimskih Plitvica poznata je od ranije, ali se čini da su tu idilu turisti počeli masovnije uočavati i u izravnom fizikom dodiru, a ne samo sa razglednica, kako je do sada uglavnom bilo uobičajeno. Još malo i dolazi Uskrs, tradicionalni početak turističke sezone na Plitvičkim jezerima. Sudeći po ovogodišnjem trendu Uskrs će biti „samo“ vrijeme kada će se nastaviti neprekinuti niz posjeta.
M. S.