Ante Podnar

Prošloga tjedna je komisija MUP-a RH provela nadzor i ispitivala svjedoke u prijavama vezanim uz navodni mobing Ante Podnara, bivšeg načelnika PU ličko-senjske. Osim njega iskaze su dali još neki policijski službenici i dvije žene: Višnja Borčić i Blaženka Mraović. Razlog ovoga postupanja od strane najviših državnih instanci jesu prijave  i upozorenja Pučkoj pravobraniteljici na protupravna ponašanja. U tim se materijalima Višnja Borčić očitovala o brojnim slučajevima maltretiranja po rodnoj osnovi od strane bivšeg načelnika.

Prošlo je godinu dana od kada je Disciplinski sud MUP-a u Rijeci donio presudu o bezuvjetnom otkazu Anti Podnaru. Dogodilo se to zbog više razloga koji su mediji prenosili, poput zlouporabe položaja  i ovlasti i zbog prekoračenja svojih ovlasti u službi, a zbog višebrojnih pritužbi od strane građana.

Položaj i ovlasti Podnar je prekoračivao i kad nije platio parkirnu kartu za parkiranje gdje je predviđena naplata. U tom događaju žrtva je savjesni prometni redar grada Gospića. U usporedbi s tim događajem nje teško pretpostaviti kako su „prolazili“ njegovi suradnici.  

Poznato je da su djelatnice morale biti publika na nogometnim utakmicama, te zdušno navijati kod postizanja pogodaka, izjutra nastupati na reviji kako bi se procjenjivao izgled pojedinih, čitati psalame na stručnim kolegijima, davati ruke na pregled zbog noktiju… Neke, sad već bivše, zaposlenice su još uvijek na sedativima ili odlaze psihologu.

Disciplinski sud je u provedenom postupku utvrdio navedene protupravnosti i potvrdio činjenice te odlučio i donio presudu  da tom sad već bivšem načelniku policijske uprave prestane služba, bezuvjetno.

Ravnatelj policije Nikola Milina ignorirao je tu odluku i Podnara vratio na posao. Iako se nameće pitanje zašto u takvim uvjetima i s takvim optužbama Podnar nije udaljen iz službe? Od onda je isti sud donio još jednu presudu Podnaru, ovoga puta od godinu dana uvjetno. Apsurdno je koliko različitih odluka može biti u tako teškoj optužbi. I zar je tako fleksibilna odluka u svim ostalim slučajevima?

Bivša načelnica Policijske postaje Gospić Višnja Borčić je raspoređivana nemuštim odukama Josipa Biljana. Njezin odlazak s položaja načelnice prije godinu dana malo tko je mogao razumjeti jer se radi o uzornoj policijskoj službenici bez mrlje na karijeri. Višnja Borčić je godinama proživljavala neshvatljivi mobing koji je ex-načelnik Podnar vršio nad njom. Poseban dio toga „repertoara“ odnosio se na činjenicu da je riječ o ženi. Kao eklatantan primjer beskrupuloznog mobinga Višnja Borčić navodi slučaj od  travnja 2016. na radnom sastanku u Policijskoj postaji u Korenici kada ju je načelnik Podnar  doveo u ponižavajući položaj, diskriminirajući je u vezi izgleda, boje noktiju i frizure, nakon čega ju je istjerao sa  sastanka. Neki su primjeri bizarni jer je Podnar nalagao policijskim službenicima da alkotestiraju načelnicu Borčić, iako je znao kako ona u životu nije kušala alkohol. Za sve ove tvrdnje Višnja Borčić ima mnoštvo svjedoka.

Ove i druge sramotne postupke Borčić je navela do svakog detalja i proslijedila ih pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić. U 13 navedenih slučajeva (a bilo ih je znatno više) pojašnjeno je na koji se način Podnar iživljavao na toj ženi, majci i policijskoj službenici. Da se nešto kreće vidljivo je po dostavi dopisa Javne pravobraniteljice koja je ove optužbe proslijedila ravnatelju policije Nikoli Milini. Za izjavu smo zamolili Višnju Borčić:

-Na svoj zahtjev sam umirovljena i trenutno sam zaokupljena drugim aktivnostima. Točno je da sam Pučkoj pravobraniteljici dostavila prijavu. U hrvatskom književnom jeziku ta pojava se naziva zlostavljanje na radnom mjestu, pa sam i ja tako nazvala svoju prijavu. Izraz je vrlo grub, ali nije manje dojmljiv. Pučka pravobraniteljica je odmah prijavu proslijedila Pučkoj pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, koja je također žurno reagirala, te je sve dostavljeno MUP-u. Na temelju mojih navoda, službenici MUP-a su obavili samnom razgovor u Gospiću, te vjerujem prikupili sve dokaze, za koje sam znala da postoje s obzirom da sam i prijavila događaje kojima je svjedočilo od 5 do barem 50 ljudi. Očekujem da zlostavljač iz mog slučaja bude pravedno sankcioniran i da se nikad niti jedna žena ne diskriminira zbog spola. Policijski posao je vrlo složen i odgovoran, policijski službenici su izloženi raznim izazovima, svjesna sam da je to u glavama ovakvih muškaraca „muški posao“. Iako su i muški kolege doživljavali vrlo slična ili gora ponašanja, nerijetki su završavali kod liječnika. Dakle, ovdje se radi o zlostavljaču, ni manje ni više. Radi se o pojedincu kojem je bila dodana moć u tako postavljenoj hijerarhiji. Unatoč svemu, ja sam svoj posao odradila vrlo profesionalno i odgovorno, savjesno kakva i jesam. Odluku o odlasku u mirovinu sam donijela u trenutku kad sam shvatila da Josip Biljan u svim okolnostima prednost daje zlostavljaču i na taj način se svrstava na stranu „ženomrzaca“, svjesno ili nesvjesno. Mirovina mi je donijela oslobođenje iz pakla, i kad jednom zatvoriš ta vrata osjećaj slobode je neprocjenjiv.

Epilog? Višnja Borčić je, dakle, na svoj zahtjev umirovljena. Valjda je njezin „krimen“ vezan uz rodnu orijentaciju bio pregolem pa kao žena nije izabrana na neku odgovornu dužnost u PU.

Ante Podnar i dalje je rukovoditelj u PU ličko-senjskoj. Na red čekaju još neke tužbe protiv njega. Ostaje pitanje hoće li ih ravnatelj Milina moći (i smjeti) ignorirati kao prijašnje, posebice od kada su se u cijelu priču oko rada i postupaka protiv  Ante Podnara sada uključile i druge instance?!?

M.S.