Nesiguran prijelaz preko rasklimanih političkih MOST-ova

Zadnjih dana u cijeloj Hrvatskoj traju politička pretumbavanja. Uoči izbora sondiranje političkog terena uobičajena je praksa. „Šaltanje“ također.  Ne znam kako je drugdje, ali u Ličko-senjskoj županiji se u praksi pokazala ona stara po kojoj je „žaba digla nogu (a neke žabe i dvije noge) kada je vidjela da se konji potkivaju“. Riječ je o političkim umišljenim veličinama koje nisu uspjele postići svoje visoke i nerealne ambicije.

„Pa kada ne mogu tako, odoh ja u MOST“-bila bi ukratko prepričana retorika tih likova. Sjetimo se samo dožupanice Ivane Tomaš. Kada nije uspjela doći na listu HDZ-a za Sabor, obrušila se na dojučerašnju stranku i prpošno odlučila prijeći u Bandićev tabor. Na narednim izborima izgubila je u svojem Otočcu i to s rezultatom koji joj je nedvosmisleno rekao gdje joj je mjesto u političkom smislu.

Nastavak ispod oglasa

Neki likovi iz općine Karlobag također su priča za sebe. Svi od reda žele više. S malo obrazovanja,  znanja i rezultata, ali s jaaaako puno ambicija. Kada ih se stavilo onamo kamo po svemu pripadaju, oni odlučiše: Hajdemo mi sada u MOST“! Katarina Milković iz PP Grabovača također je u tome klubu. S obzirom na radne, ljudske i moralne dosege, sve se bojim da bi je Ivica Turić (HDZ) u Perušiću na narednim izborima  mogao potući do nogu. Ili je i njoj Perušić premali pa bi i ona trebala postati dožupanica? Za nedavnog obilaska Kosinja rekoše joj mještani da oni imaju divan most koji ne žele unakaziti. Figurativno rečeno. Ante Dabo iz Novalje nije uspio „preveslati“ Ličko-senjsku županiju jer je i dalje htio na određeni način imati  protektorat nad plažom Zrće, najvećom kovnicom novca na ovom dijelu Jadrana. Dabo u tome nije uspio, ali je iz nezavisnih prešao u MOST, nakon čega ga je napustio njegov zamjenik.

Mostovi okruga Otočac

‘Ko nedostaje na ovoj fotografiji? Kralj  lokalnih šaltera koji danas stoluje u Otočcu. Gradonačelnik Stjepan Kostelac paradigma je lokalnog političkog šaltanja. Karijeru je započeo u HDZ-u.  Onda je nezadovoljan statusom izvršio mini-puč u otočkom parlamentu i prešao u HSS. Kada je vidio da u toj stranci neće moći naprijed, dobio je zadnje lokalne izbore kao nezavisni kandidat. U međuvremenu su razotkrivene neke prizemne radnje koje je Kostelac činio anonimno kontra svojih političkih oponenata. Vjerodostojnost mu je  nakon toga spala na niske grane, pa se i on sakrio pod MOST. Tako je postao školski primjer za šifru „vlast pod svaku cijenu“.

Sagledavajući sve ovo moglo bi se lako zaključiti da su se u MOST slili lokalni kadrovi i političari, odreda „šalteri“ čijim je nerealnim ambicijama samo nebo granica. Zajedničko im je svima što im je političku priliku najprije dao HDZ-e. I za konac priče još jedna zanimljivost: Temeljne odrednice političkih programa (ukoliko ih uopće imaju?) ovakvih kadrova jesu: moral, poštenje i postojanost!!! Tako na kraju priče valja podsjetiti na još jednu staru-novu poslovicu: ‘Ko čemu, „šalteri“ o poštenju“!!!

L.O.