Nesretnog migranta blizu državne granice usmrtio je krivolovac iz Kulen Vakufa

0

Prošloga četvrtka medijskim se prostorom  brzo pročula vijest kako je hicem iz puške u leđa teško ozlijeđen jedan ilegalni migrant. Nesretnik je ubrzo preminuo u Domu zdravlja u Kulen Vakufu.

Budući je mladić teško  ranjen nadomak hrvatsko-BH granice, revna novinarska falanga tzv. nevladinih udruga u Hrvatskoj odmah je za ovaj incident optužila Hrvatsku policiju. Bez ijednog dokaza, naravno. Policija iz Unsko-sanskog kantona najprije je izvjestila javnost kako je migrant ustrjeljen lovačkom puškom i sačmom, a ubrzo se doznalo kako ga je  tijekom krivolova nesretnim slučajem ustrjelio 68-godišnji mještanin Kulen Vakufa koji je zbog toga završio u pritvoru. Budući da ubijeni mladić uza sebe nije imao niti jedan identifikaciji dokument, kao ni njegovi prijatelji koji su ga iznijeli iz šume, bilo je nemoguće utvrditi njegov identitet ili državljanstvo. 

Oglas

Identifikacije „po potrebi“

Sličnim se opravdanjima već skoro pet godina susreće policija u BiH jer nitko od ilegalnih migranata u sebe nema nikakve dokumente. A onda se „dogodilo čudo“: ubrzo se saznao identitet ubijenoga, a riječ je o mladiću starom 21 godinu podrijetlom iz Afganistana. Zanimljiva koincidencija: godinama se ne mogu doznati podaci o ilegalnim migrantima u susjedstvu, ali se preko noći dozna sve o usmrćenom nesretniku! Slično je i s mnogim migrantima koji su se utopili u rijekama u Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Tome treba dodati i podatak po kojem BiH policija brzo identificira sve ubojice, batinaše, lopove i huligane kojih među migrantima ima podosta. Uvjet identifikacije samo ako načine kakav kriminalni akt.

Budući se spomenuta pucnjava dogodila kod Kulen Vakufa nedaleko od Donjeg Lapca očigledno da su migranti nakon strožijeg režima nadgledanja državne granice kod Ličkog Petrovog Sela i Željave odlučili osnovati još jedan ilegalni koridor. Njegove staze vode iz Kulen Vakufa, preko rijeke Une pa onda mnogim šumskim puteljcima prema Boričevcu i dalje kroz Hrvatsku.

Vratimo se našim nevladinim udrugama. U Zagrebu je već sve bilo spremno za novi val prosvjeda pod šifrom „fašističke hrvatske policije koja puca u migrante“. Brižni zaštitari ljudskih prava uglavnom dolaze iz „jugofilske“ sredine. Ipak bi trebali znati kako se ex-Jugoslavija natjecala u krugu komunističkih država tko će imati strožiji granični režim u kojemu je vojska redovno pucala u sve one koji su pokušali ući ili izaći iz bivše države.

M.S.