Perušićki vatrogasci imaju svoje sjedište u samom središtu mjesta. Koliko god se to činilo praktičnim, utoliko se ponekad sve svodi na „gužvanciju“. Jučer je bio sajmeni dan i oko prilaza parkingu DVD-a Perušić natiskivali su se automobili i traktori. Jedan od perušićkih vatrogasaca koji jedva čekanju „svoje mjesto pod Suncem“ je vatrogasni zapovjednik DVD-a Perušić Miroslav Grabašnjak. Posjetili smo gradilište budućeg doma, na lokaciji nekadašnje tvornice likera i prerade voća.

Na gradilištu je živo jer radnici Građevinske tvrtke „Kulić invest“ iz Vinkovaca koriste svaki dan bez oborina kako bi radovi napredovali. Grabašnjak nam je definirao osnovne značajke ovoga projekta.

– Projekt je vrijedan 5,5 milijuna kuna, od čega 4.250 000 kuna financira Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a ostatak Općina Perušić. Dimenzije doma će biti 27 X 12 metara, gradi se na dvije etaže s ukupnom korisnom površinom od 650 m2. Bit će tu tri velike garaže za vatrogasna vozila, radni prostor i jedna  dvorana.  Na katu ćemo imati jednu veću dvoranu s kuhinjom, dvoranu za vježbanje… Bit će tu prostorije i skladište za potrebe civilne zaštite. Dakle, jedna polivalentna i vrlo funkcionalna zgrada. Vatrogasni dom trebao bi biti useljiv početkom listopada naredne godine. Projektant ovoga doma je tvrtka „M2 Arhitektura“ d.o.o. iz Otočca, rekao nam je Miroslav Grabašnjak.

DVD Perušić ima dvojicu zaposlenih profesionalaca i 22 operativca-vatrogasca koji su potpuno educirani za ove opasne poslove. Svoje znanje i odvažnost već su dokazali nebrojeno puta.

M.S.