Sva nastojanja čelnih ljudi Grada Otočca da se poboljša kvaliteta rada Hitne medicinske službe u Otočcu, po onom što smo uspjeli saznati, ostala su bez rezultata.
Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac, na inicijativu vijećnika Grada Otočca, obavio je razgovore sa ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu Ličko senjske županije Elizabetom Dragičević kako bi se sagledale mogućnosti uvođenja rada još jednog tima hitne pomoći. Nakon pregovaranja i dogovaranja gradonačelnik Kostelac kazao je da pomaka nema, osim što su dali na znanje da u Otočcu nisu u potpunosti zadovoljni dosadašnjim radom hitne pomoći.
„Naša su nastojanja bila da predstavimo ravnateljici Zavoda za hitnu medicinsku službu LSŽ opravdanost za uvođenjem još jednog tima pripravnosti preko dana a kako bi se poboljšao rad hitne pomoći, što su tražili vijećnici Grada Otočca, no na žalost nismo postignuli neke rezultate. Ravnateljica Dragičević ostala je pri obrazloženju da bi za još jedan tim hitne pomoći Grad Otočac morao dodatno sufinancirati troškove. To sufinanciranje godišnje bi Grad koštalo oko 600.000 kuna, za što u proračunu ta sredstva nisu planirana. Ako dođe do rebalansa proračuna, možda bi se mogao osigurati jedan dio tih sredstava. Naš je interes poboljšati građanima usluge hitne medicinske pomoći no mi nismo u mogućnosti sufinancirati sa tolikim sredstvima još jedan tim“ – kazao je gradonačelnik Stjepan Kostelac.
Ravnateljica ZHM LSŽ Elizabeta Dragičević kazala je Zavod za hitnu medicinu u Ispostavi Otočac trenutno zapošljava četiri tima, T1 i tri tima T2 i organizira sve oblike rada sukladno mreži hitne medicine i zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Dodala je da ZHM u Ispostavi Otočac zapošljava više doktora, medicinskih sestara i vozača nego što je predviđeno mrežom hitne medicine. ZHM LSŽ i dalje će iz postojećih resursa pružati zdravstvene usluge iz djelatnosti hitne medicine građanima Otočca a boljom opremljenošću i educiranošću zdravstvenih djelatnika, članova timova hitne, uslugu hitne medicine učiniti još kvalitetnijom i boljom. Kompletno funkcioniranje hitne službe ZHM Ispostava Otočac još uvijek se financira isključivo iz sredstava Zavoda, tj. Iz sredstava koje ZHM dobije temeljem ugovora sa HZZO-om te iz vlastitih sredstava koje Zavod ostvari na području svih Ispostava, kazala je ravnateljica Elizabeta Dragičević.
Za bolji standard zdravstvene zaštite u Gradu Otočcu, kako je kazao gradonačelnik Stjepan Kostelac i dalje će se boriti i to na višim instancama, poglavito zbog činjenice jer su građani Otočca u sadašnjoj mreži hitne pomoći u lošijem položaju. Prijedlog iz ZHM LSŽ za sufinanciranjem iz gradskog proračuna gradonačelnik Kostelac drži kao vid prebacivanja „loptice“ odgovornosti.
Dražen Prša