Odmah nakon početka ruske agresije na Ukrajinu voditelj Utočišta za medvjede u Kuterevu Ivan Crnković Pavenka stupio je u kontakt s tamošnjim ljubiteljima životinja kako bi se spasila dva medvjeda iz kijevskog ZOO-vrta. Mnogi su Ukrajinci ranije volontirali u Kuterevu i od tuda seže njihova sklonost Hrvatskoj i traženje načina kako bi se spasili medvjedi iz Kijeva.

Do danas nema novosti o zacrtanom pothvatu jer vijesti iz tog dijela Ukrajine govore kako će lokalne vlasti uskoro morati početi puštati na slobodu većinu životinja smještenih u tom ZOO-vrtu. Razlog tome je neselektivno rusko granatiranje Kijeva, ali i činjenica po kojoj mnogim životinjskim vrstama prijeti uginuće zbog nedostatka hrane. Tako će uprava Kijevskog ZOO-vrta ovih dana početi puštati na slobodu mnoge životinjske vrste koje će pokušati prilagoditi u prirodnom okolišu Ukrajine.

Utočište za medvjede u Kuterevu već je pripremilo mjesto za dva ukrajinska medvjeda, ali je u ovom trenutku njihovo dopremanje u Hrvatsku i Liku onemogućeno ratnim djelovanjem.

L. O.