Ništa od obećanog boljitka

-
-

OTOČAC- Bezidejnost, iseljavanje mladih, nepoštivanje zakonskih propisa i loša komunikacija s građanima. Mogao bi to biti sukus prigovora aktualnoj vlasti u Gradu Otočcu upućen s današnje konferencije za novinare GO HDZ-a Grada Otočca. Predsjednik mr. sc. Branislav Šutić okupio je na pressici dio svojega tima, za koji je u  uvodu istaknuo kako je riječ o sposobnim ljudima različite životne dobi, uključenim u sve sfere života u Otočcu. Govoreći o aktualnoj problematici Šutić se osvrnuo na nekoliko segmenata.

– Prošlo je 479 dana od kada HDZ nije dobio povjerenje građana Otočca. Povjerenje su dobili  oni koji su u kampanji govorili o boljitku, a građani su im povjerovali. Od toga vremena mi smo kao stranka u Otočcu konsolidirali svoje redove, proveli unutar stranačke izbore, puno toga smo napravili i strpljivo čekali taj obećavani boljitak. Sa žaljenjem moram konstatirati da su građani Grada Otočca  razočarani i izgubili su strpljenje. Mi u HDZ-u imamo obvezu i odgovornost reagirati na to masovno nezadovoljstvo građana, da ovu gradsku vlast potaknemo  na kvalitetniji rad, a sve u interesu boljitka građana. 

Nastavak ispod oglasa

Grad bez investicija i značajnih ulaganja 

-Poznato je da tamo gdje nema ulaganja i novih radnih mjesta, nema niti potrošnje, nastavio je Šutić. Imam informaciju da je unatrag kratkog vremena Otočac napustilo čak 15 mladih obitelji! To je nešto što se ne smije događati, nešto preko čega nitko nema pravo prešutno prijeći. Kroz svu ovu problematiku danas bih nešto više rekao i o Komunalnom poduzeću „Komunalac“. Mi u HDZ-u imamo sasvim drukčiji pristup tom poduzeću i ukazanim problemima, nego li aktualna vlast. Mi se ne možemo pomiriti s činjenicom da se svakoga dana povećavaju nameti građanima. Mi koji se bavimo politikom moramo biti građanima na usluzi, da što kvalitetnije žive. „Komunalac“ u Otočcu ne primjenjuje novi Zakon o razvrstavanju smeća. Oni i dalje naplaćuju odvoz smeća po broju domaćinstava, tj. po paušalnom volumenu. Intencija novog  Zakona je ta da se građanima odvoz smeća naplaćuje po stvarnim količinama. „Komunalac“ taj Zakon ne provodi. Držimo da je tome razlog jer su se rashodi u tom poduzeću znatno povećali i sada tu razliku treba nadomjestiti iz džepova građana. Ne može jedno gradsko poduzeće postojati za zbrinjavanje određenih političkih kadrova, na teret građana. Zato je ta usluga našim građanima najskuplja u  našem okruženju. Negdje se smeće odvozi dva ili tri puta tjedno, a u Otočcu samo jednom. 

Voda je za piće, ali…

-Mnogi nam se građani žale da  im je voda za piće drukčija, da ima loš miris. Mi ćemo kao stranka zahtijevati od županijskog Zavoda za javno zdravstvo da učestalije uzima uzorke vode i na taj način svi mi budemo sigurni u kvalitetu i  ispravnost vode za piće. Živimo uz rijeku Gacku, apsolutni biser u smislu kvalitete vode. Znakovito je i to da naš „Komunalac“ nije povukao znatnija  sredstva iz Hrvatskih voda, a kamo li iz EU fondova. Gradovi, naši susjedi već su u tom smislu povukli veća sredstva. Ne možemo opet preko  džepova građana uzimati nova. Postoji još jedan namet u računima. To je naknada ra razvoj. Ondje piše: 1 kuna po m3. U praksi to znači da Otočac ima na godinu oko 500 tisuća potrošenih m3 vode, odnosno pola milijuna kuna. O tome nema izvješća, a ta se sredstva ne vraćaju za razvoj vodovodne infrastrukture u Otočcu. Gdje se ta sredstva ulažu, gdje su projekti i zašto se o tome malo zna? To opterećenje  na računima građana treba ukinuti kada se ta sredstva ne vraćaju u vidu ulaganja. U Komunalcu nemaju projekata, pa niti onih najosnovnijih vezanih uz rekonstrukciju vodovoda. Cjevovodi su u vrlo lošem stanju, a gubitci vode u sustavu su znatni. Tko to u konačnici plaća? Pa građani grada Otočca. Takvo što je nedopustivo.

Gdje danas nestaje novac?

-Već je izlizana fraza po kojoj je HDZ iza sebe ostavio velika dugovanja.  Mi od odgovornosti ne bježimo. Aktualna vlast  već godinu i pol zabavlja građane pričama  kako oni vraćaju stare dugove. Možda se bivša vlast preinvestirala u infrastrukturu, pa su ostali neki dugovi. Ali su ostali dobri projekti i rezultati.  Evo jednog svježeg primjera. Od kada je na vlasti aktualna je garnitura prihodovala više od 32 milijuna kuna, ili 68 tisuća kuna dnevno. Javno pitamo: je li vraćanje dugova na ime prijašnjih projekata nekakvo vraćanje tuđih dugova? Zašto se preostalih  20 milijuna kuna prihoda ne investiraju u nove projekte? Nemojmo 1.5 godinu građanima  govoriti o nečemu što ne stoji. Gradska vlast je prije svega servis građana i briga za kvalitetniji život svakog građanina mora im biti prioritet  bez iznimke, zaključio je mr sc. Branislav Šutić. Na današnjoj pressici okupili su se predstavnici Predsjedništva GO, Mladeži HDZ-a, Gradskog i nekoliko mjesnih odbora  i predsjednik Odbora za komunalnu infrastrukturu HDZ-a.  Kako je u nekoliko navrata isticao Branislav Šutić HDZ Grada Otočca više neće šutjeti na propuste aktualne gradske vlasti.

  -Strpljivo smo šutjeli godinu i pol dana. Nismo htjeli javno reagirati na povremene propuste. Ovo što smo danas iznijeli tek je dio tih propusta i pogrešaka gradonačelnika i njegovog tima. Tražimo od Komunalca da primjenjuje zakone, da se naknade koje građani plaćaju vraćaju u naš grad  kroz nove investicije i tako pojeftine uvjete života i  podignu životne standarde, zaključio je mr. sc. Branislav Šutić.

M. S.