Niz novih projekata za kvalitetniji standard

   GOSPIĆ – Družeći se s novinarima gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić je uz najbliže suradnike okončao staru godinu  s prezentiranjem nekolicine dosega koji su obilježili 2013., ali i optimistično najavio uspješniju 2014. godinu. U neformalnoj atmosferi gradonačelnik Krmpotić, njegovi zamjenici Marta Grgurić i  Ivan Biljan, te novi tajnik Grada Gospića Slaven Stilinović, govorili su u o dijelu projekata i novih koraka koji za cilj imaju jednu novu kvalitetu života građana. Gradonačelnik Krmpotić svoje je izlaganje započeo najvažnijim dokumentom vezanim uz nadolazeću godinu-Proračunom  Grada Gospića za godinu.2014.

-Kao što ste već čuli gradski Proračun iznosi gotovo 75 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik. To znači da je veći od ovogodišnjeg za  12.3%. Povećanja se uglavnom odnose na realizaciju kapitalnih projekata vezanim uz zaštitu okoliša i sve zahtjevnije EU-standarde u tome smislu. Razrađen do najmanjeg detalja taj je proračun  vrlo uravnotežen i realan. Ovdje valja istaknuti kako je proračun za 2013. godinu  biti okončan bez deficita. Također je važno reći da su obveze Grada Gospića u odnosu na prethodnu godinu smanjene za čak 40% i podmiruju se u zakonskim rokovima. Jedna od informacija koje su obilježile konac ove godine je osnivanje novog komunalnog poduzeća, tj.  dijeljenje „Usluge“ na dva poduzeća: „Uslugu“  i „Komunalac“. Na ovaj će se način pospješiti funkcioniranje u smislu vodo-opskrbe, skrbi o otpadu  i kanalizaciji. Kada spominjem otpadne vode valja znati da bi se u 2014. godini  trebao u funkciju staviti kolektor.  Slijedi završna faza sanacije odlagališta komunalnog otpada Rakitovac. U naselju Lički Osik obnovit će se 7 stambenih zgrada, izraditi  i obnoviti novi kilometri cesta. Novost je i izgradnja novog dječjeg vrtića u Pazariškoj ulici, kao i cijeli niz projekata od vitalne važnosti za Grad Gospić, rekao je između ostaloga gradonačelnik Petar Krmpotić. Besplatan prijevoz za učenike srednjih škola, izgradnja nove Gradske knjižnice, produljeni boravak za osmoškolce, studentske stipendije i mogućnost učenja za polaganje državne mature na području Gospića teme su koje je elaborirala zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić.

Nastavak ispod oglasa

-Prilikom Dječjeg tjedna obećali smo jednom razredu OŠ dr. Jure Turić nabavku tableta za modernije učenje. To smo obećanje i  izvršili i već se pokazalo kao pun pogodak kojim djeca imaju više vremena za rad i kreativno izražavanje, rekla je Marta Grgurić. Prema navodima Ivana Biljana i Slavena Stilinovića za stanove iz sustava POS-a već je zainteresirano 25 mladih obitelji. Jedan od motivirajućih faktora za ovakav oblik rješavanja stambenog pitanja svakako je cijena ovih stanova čiji će četvorni metar biti najjeftiniji u RH i iznosit će svega 800 eura.

-Nadam se da ćemo se ovako susretati s vama novinarima najmanje jednom mjesečno, po potrebi  i  učestalije , kazao je gradonačelnik Petar Krmpotić. Vi ćete nam na taj način biti onaj presudni medijator, odnosno način da našim sugrađanima prezentiramo novosti iz našeg djelokruga jer je pravo svakog građanina da bude u tijeku svih važnijih događaja, zaključio je gradonačelnik Petar Krmpotić susret kojim, kako ističe, započinje novu eru otvaranja prema javnosti.

M. S.