Njegovanje tradicije ili četnički dernek pored Gospića

1

Za danas najavljivana crkvena fešta u Metku kod Gospića već je znatno podigla tenzije u medijima. U ovome svakako treba istaknuti da blagdan Ivanju organizira KUD Krajina iz Beograda. Zgodno ime, kao sinonim zločinačke države koja je odnijela desetke tisuća života. Zamislite kada bi se u nekom mjestu u Srbiji pojavio KUD pod imenom NDH!

Predsjednik KUD-a Krajina Milorad Zagorac za beogradski portal „Vesti“ ističe kako oni samo žele u svojem selu njegovati crkvene običaje. Taj isti lik ne zna ili se pravi da ne zna kako su u tom selu i diljem cijele Like mnoge generacije Srba odrasle na boračkim penzijama iz II. svjetskog rata! Svi odreda su bili zadrti komunisti. Birajući između beneficija komunizma i pravoslavne tradicije zdušno su prihvatili ono prvo. Za pravoslavnu crkvu pola stoljeća nisu marili. Čak su je prezirali pa su na spomenike svojih rođaka i predaka obavezno urezivali zvijezdu petokraku. Kako je onda i danas tvrdio jedan visokidužnosnik Srpske pravoslavne crkve „u Lici nećeš naći pravog pravoslavca niti svećom da ga tražiš“. O kojoj to crkvenoj tradiciji Metka i Like trabunja Milorad Zagorac?

Oglas

Uoči Domovinskog rata mnogi su veliki Srbi učili kako se treba prekrstiti, odjednom su svi počeli slaviti svoj Božić i krsne slave. Toliko o pravoslavnim vjernicima u Lici i njegovanju tradicije. Zgodna je anegdota iz Gospića uoči Domovinskog rata kada su se lokalni Srbi okupili oko pravoslavne crkve 6. siječnja 1990. i čekali popa zbog polnoćkena Božić. Netko im je tada pojasnio da pravoslavni nemaju polnoćku, nego li katolici! Razlaz, braćo!

Na portalu „Vesti“ se ističe kako „Hrvati i u kolu vide četnike“. Vjerojatno je autor pri tome mislio na bradate spodobe koje s tri uzdignuta prsta diljem Like i danas nekažnjeno pjevuše “to su straže đenerala Draže“ ili „Krajino mati, nećemo te nikom dati“! Dolaze ljeti kako bi oživjeli tradiciju. Ako im je četnikovanje (a čini se da jest) dio tradicije, u Hrvatskoj doista nemaju što tražiti.

Nedavno uhićenje ratnog zličinca Dane Lukajića, zapovjednika logora Manjača,uzdrmalo je mnoge koji su godinama nesmetano dolazili na četničke derneke po Hrvatskoj. Možda se netko u usnuloj Hrvatskoj konačno dosjeti i zabrani nastupe KUD-a Krajina, družine koja nosi ime propale tvorevine stasale ’90.-ih na fašističkoj doktrini?!? Ili je famozna granica Karlobag-Gospić-Karlovac-Virovitica tek neslana šala četničkog vojvode i osuđenog ratnog zločinca Šešelja?

L. O.