Usprkos kriznim nedaćama Muzej Like Gospić nas poziva na Noć muzeja, 29. siječnja. Na dvije lokacije i tri različita prostora moći će se razgledavati izložbene sadržaje i uživati u projekciji novog biografskog igranog filma posvećenog Nikoli Tesli.
Uz stručno vodstvo vidjet ćemo stalne postave arheologije, etnologije, kulturne povijesti i galerije te saznajte nešto novo o bogatoj kulturnoj baštini Like. Izložba “Vode podzemlja” Hrvatskog speleološkog saveza kroz 23 fotografije pruža uvid u vodno bogatstvo hrvatskog krša. Izložba Crtačev dnevnik:“ Modeliranje vremena“ čini vremenski presjek 1976.-2019. i govori o akademskom kiparu Ivanu Branku Imroviću koji je darovao Muzeju 2020. godine dvije mape crteža. Kompozicija Crtačev dnevnik sadrži 104 crteža, dva crteža u boci i tri crteža u staklenci.
Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan nam od 18 do 22 sata uz stručno vodstvo nudi na uvid stalni postav rodne kuće u kome se nalaze brojne zanimljivosti i podaci o životu i dostignućima Nikole Tesle. Doživjet ćemo i projekciju filma „Tesla“ redatelja Michaela Almereyda u kino „Korzo“ Gospić od 18 i 20 sati.
Izložba „Kad sam bio dječak“ govori o djetinjstvu i mladosti Nikole Tesle bit će nam također dostupna u kinu „Korzo“ i koncepcijski je zamišljena kao promocija djetinjstva Nikole Tesle, njegovih prvih spoznaja o snazi prirode, prvim dječačkim izumima koji su tijekom njegova kasnijeg života rezultirali najvećim dostignućima. Naglasak je stavljen na njegove dane provedene u Smiljanu i Gospiću vezan uz brojne anegdote, ali i druge poznate Ličane suvremenike koji su ostavili trag u Teslinu životu.

L. O.