Povodom Noći muzeja 2012. Gradski muzej Senj priredio je izložbu pod nazivom „Senjski mesopust u Noći muzeja 2012.“ i svoja je vrata otvorio za sve posjetitelje do jedan sat iza ponoći te se time pridružio nizu muzeja diljem Hrvatske. Ideja za izložbu nametnula se zbog bogate senjske karnevalske tradicije.

„Karnevalska tradicija se izgrađuje već stoljećima i može se doživjeti i osjetiti samo u našem Senju, na zimskom i ljetnom karnevalu. To je vrijeme kada maškare imaju vlast u gradu, a meštar karnevala preuzima ključeve grada. Ove godine u gradu pod Nehajem održava se 354. zimski Senjski mesopust. Budući da je upravo sada vrijeme karnevala i mi smo željeli u noći muzeja popularizirati ovaj vrijedan dio kulturno – povijesne baštine, priređujući foto izložbu Senjski mesopust u noći muzeja 2012., koju smo dopunili i izložbom maškarada. Željeli smo se jednostavno družiti u našem muzeju u mesopusnoj atmosferi i sve začiniti poznatim senjskim humorom“, rekla je ravnateljica senjskog Gradskog muzeja Blaženka Ljubović, prof.

Među velikim brojem posjetitelja otvaranju izložbe prisustvovali su i senjski gradonačelnik Darko Nekić, prof., predsjednik Udruge hrvatskih karnevalista i Karnevalskog odbora Senj Ivan Prpić i meštar senjskog karnevala Damir Tomljanović Feralić, koji je govorio o tome kako se nosi s gradskim problemima i gradskom kasom kao „aktualni gradonačelnik.“

A.P.