„Noć muzeja“ u Senju ove godine seže do rimske liturgije

0

Manifestacija „Noć muzeja 2020.“ održat će se u Gradskom muzeju Senj ovoga petka, 31. siječnja u vremenu od 18 do 01. sat. Ovim povodom Muzej priređuje izložbu znakovita naziva: „Bogu na svom jeziku“ koja će obuhvatiti baštinu rimske liturgije na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu.

Na ovaj se način Gradski muzej Senj uključio  u petnaestu po redu manifestaciju „Noć muzeja“ što je na nacionalnoj razini organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim kulturnim institucijama.

Oglas

Gradski muzej Senj u suradnji sa Staroslavenskim institutom iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Grada Senja, kroz organizaciju izložbe “Bogu na svom jeziku” želi javnosti predstaviti baštinu rimske liturgije na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu. Izložbu čine odlomci liturgijskih tekstova na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu iz kojih se vidi da je sveta Misa na crkvenoslavenskom jeziku i glagoljskom pismu svojom strukturom slijedila svetu Misu na latinskom jeziku i tako seže do naših dana. Odlomci liturgijskih tekstova sabrani su iz Misala kneza Novaka (1368.), Ročkoga misala (oko 1420.) i Prvoga vrbničkoga misala (1456.).

L.O.