Dan je Svih Svetih, civilizacijska tekovina katoličkog nauka, vrijeme kada obilazimo zadnja počivališta svojih najmilijih, prijatelja, poznanika… Paljenje svijeća, cvijeće i molitve sadrže naša ukupna nastojanja da te drage ljude koji nisu više s nama otmemo zaboravu jer zaborav nisu zaslužili. Istodobno nam šačica privatnih poduzetnika na silu nastoji uvesti običaj koji niti po čemu nema poveznice s ovim prostorima i kršćanstvom.

Halloween ili Noć vještica poganski je običaj koji nikada nije pripadao kršćanskoj Europi, a Hrvatskoj ponajmanje. Ovdje nisu u pitanju samo svjetonazori, u pitanju je kultura življenja.

Oblačenje u kostime s likovima čudovišta, kostura, nemani,  sjekire što strše iz neukusnih kreacija tek su referentna točka toga snobizma. Noć vještica su u nas  ponajprije prigrlili vlasnici trgovina i kafića. Zbog zarade, dakako. Ipak, čini se sa slabim efektom.

U Lici se Noć vještica „slavila“ tek sporadično. Poneka bundeva sa zapaljenom svijećom, vlasnik kafića koji je glumatao strašnu spodobu u blesavom kostimu-bio bi to rezime ličkog Helloweena. Uvezli smo svu silu dobrih i još više loših stvari sa zapada. Helloween je tek jedna od njih. Obilježava se noću sa 31. listopada na 1. studenoga. A već ujutro ćemo nakon noćnog kreveljenja i slavljenja straha smjerno krenuti na groblje da bismo se poklonili svojim pokojnicima. Cinično, zar ne?!?

L.O.