Očekuje nas promjena vremena – zahlađenje, oluje, bura, grmljavina i kiša

I ovaj nam vikend slijedi promjena vremena, tijekom koje će biti i mjestimičnog nevremena, na Jadranu u nedjelju i jake i olujne bure, ne samo na udare. Ciklona i fronte premjestit će se iznad Hrvatske i donijeti mnogima željenu kišu i osvježenje, a nekima, pak, nove nevolje.

U nedjelju će, naime, temperatura zraka ponegdje biti i za više od 10 °C niža nego u subotu, tijekom koje će u Slavoniji, Baranji i Srijemu, biti vrućih od 33 do 35 °C, a i noću će biti iznadprosječno toplo, malo gdje ispod 19 °C. Nakon sunčanog prijepodneva bit će sve oblačnije, uz porast vjerojatnosti za kišu i grmljavinu, pa i mjestimično olujno nevrijeme, osobito u zapadnoj Slavoniji i Podravini, te još više u središnjoj Hrvatskoj, gdje će vjerojatno već oko podneva zapuhati sporadično umjeren, kasnije i jak sjeveroistočni vjetar. Najniža će jutarnja temperatura biti od 17 do 20 °C, a najviša dnevna 30 do 34 °C, piše Zoran Vakula za HRT.

I u gorju i na sjevernom Jadranu će već prijepodne oblaka biti sve više, uskoro ponegdje vjerojatno i malo kiše, a kasnije i obilnijih pljuskova, grmljavine, posebice navečer i olujnog nevremena, uz jačanje bure. Moguće su i pijavice. No veći dio dana još će puhati slab do umjeren južni vjetar, prema sjeveru još češće jugo, uz koje će i more biti umjereno valovito, još sutra uz temperaturu od 24 do 26 °C, dok će zrak ujutro biti od 20 do 24 °C, u unutrašnjosti oko 15 °C, a u rano poslijepodne od 28 do 32 °C.

Prema jugu još u subotu znatno mirnije, stabilnije, sunčanije i toplije, štoviše, i dalje ponegdje i vrlo vruće, osobito u unutrašnjosti Dalmacije uz često i oko 36 °C, dok će uz obalu najviša temperatura biti uglavnom oko 33 °C. Relativno će toplo gotovo posvuda biti i tijekom noći i jutra.

I na jugu Hrvatske u subotu još nastavak sunčanog i već prijepodne vrućeg vremena, uz najprije burin zatim slab do umjeren jugozapadnjak, prema otvorenome jugo, uz koje će more biti većinom malo valovito.

I dok će u subotu još mnogi, zbog vrućine i sparine trebati lepezu, već u noći na nedjelju i tijekom nedjelje brodice nek’ budu na čvrstom vezu, posebice na sjevernom i srednjem Jadranu, kasnije i na južnomJaka, često i olujna bura onemogućavat će normalno prometovanje, a nevolje bi nekima mogli prouzročiti i neverini. Naravno, samo lokalni. Kiša nije sigurna u svim mjestima, ali pad temperature je, pa se, unatoč ponovno sunčanom početku novoga tjedna – neće prekinuti samo ovotjedni niz vrućih dana, nego vjerojatno i toplih noći, i to ponegdje nakon više od 2 mjeseca.

U unutrašnjosti će nedjeljno osvježenje biti još izraženije, pojačano sporadično umjerenim, pa i jakim vjetrom, a i kiša će biti i češća i većinom obilnija nego na Jadranu. Od ponedjeljka ponovno stabilnije – većinom suho, pa i barem djelomice sunčano, ali uz temperaturu zraka nižu od prosječne ovog dijela kolovoza.

L.O./DHMZ/HRT