-

Plivati i roniti 56 minuta u hladnoj rijeci Gacki, na 9 stupnjeva, u noći sa četvrtka na petak kojih 30-tak minuta iza ponoći, zasigurno da je nesvakidašnji podvig za pamćenje, kojeg je učinio 30-godišnji Ivan  Lončar,  vlasnik obrta „Auto Lončar“ koji radi za pomoć na cesti „Oryx Asistencija“, a koji je izvlačio  potonuli Jeep Grand Cherokee .

Sve se, iz za sada još uvijek nepoznatih razloga dogodilo u prigradskom naselju Vivoze u Otočcu, kada je vozač Jeep Grand Cherokee izgubio nadzor nad vozilom i sletio sa ceste u obližnji pritok rijeke Gacke, duboke na tom mjestu od četiri do osam metara. Vozač je uspio neozlijeđen izaći iz vozila, koje je u kratkom vremenu potonulo na dno rijeke. Ubrzo se na mjestu nesreće okupio znatan broj „brižnih“ promatrača ali i onih koji su razmišljali kako pomoći i vozilo izvući na obalu. Najspremniji i najodlučniji  je bio Ivan Lončar koji je u svom radnom odjelu skočio u Gacku, te je uz pomoć Ivice Sušića, koji mu je sa baterijskom lampom osvjetljivao površinu rijeke, pokušavao zakačiti dio vozila kako bi ga izvukao na površinu. Kako to nije uspijevalo, Lončar je nekoliko puta zaronio, plivao oko vozila, tražio najbolju i najprikladniju mogućnost prilaska vozilu, da bi nakon sat vremena teške borbe u hladnoj rijeci Gacki napokon zakvačio vozilo i uz pomoć šlep kamiona izvukao ga na obalu.

Podvig vrijedan pažnje, pogotovo ako se uzme u obzir hladna lička noć, tek 9 stupnjeva temperature rijeke, mulj, resa, i opasnost od prevrtanja vozila.

O opasnosti koja je prijetila danas nam Ivan kaže da nije razmišljao, već da mu je primarni cilj bio kako posao odraditi bolje i brže.

„ Iako se devet godina bavim ovim poslom, pomoć na cesti, ovo mi je prvi ovakav slučaj da po noći, iz hladne rijeke izvlačim vozilo.  Najveći problem je bio što ništa u stvari pod vodom nisam vidio i puno je bilo mulja. Zaronio sam nekoliko puta, voda je bila strašno hladna, uspio sam otvoriti vrata i zakačiti sajlu za prag, potom sam uspio okrenuti auto na bok, zakačiti sajlu za kotač i počelo je izvlačenje. To je moj posao kojeg sam obavio onako kako sam mislio da je najbolje“ – kazao nam je Ivan Lončar.

Dodao je da ne razlikuje svoj posao kad pruža pomoć, bilo to na autocesti, nekoj lokalnoj dionici, jadranskoj magistrali ili u velebitskim prostranstvima, sve se svodi na to da je cilj jedinstven, pružiti kvalitetnu pomoć u pravo vrijeme.

Ni po danu mjesto na kojem se cijeli događaj odigrao ne izgleda očaravajuće, no sve u svemu, i ovaj nesvakidašnji događaj prošao je bez težih stradanja ali sa jednim podatkom, da tu uz nas žive ljudi koji vole svoj posao i koje krasi hrabrost.

Dražen Prša/Foto:R.L.