„Nora danas“ je bila tek zagrijavanje!

  GOSPIĆ – Kada je sredinom srpnja Amatersko kazalište Gospić premijerno prikazalo predstavu „Nora danas“, prepuna je dvorana Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“ zamalo ostala bez daha. Priređena prema scenariju Mire Gavrana, a izvorno rađena prema Ibsenovoj Nori iz Kuće lutaka Nora, prva je predstava gospićke družine doista bila pun pogodak. Kroz 90 minuta djelo su predstavili Maja Brozičević s ulogom Nore i Krešimir Tomljenović kao Tomi. Tatjana Kolak bila je poslovna suradnica Lidija, dok su veliki doprinos predstavi svojim sporednim, ali zahtjevnim ulogama dali i Marina Franić, Marijana Pezer, Marija Šaban i Martina Valentić. Režiju i dramaturgiju znalački su realizirale Anela Serdar Pašalić, Ana Nikšić i Dragica Uzelac.
Amatersko kazalište Gospić ovih dana ne posustaje, radi dalje. Organizirana je i audicija za prijem novih članova. Voditeljica kazališta prof. Anela Serdar-Pašalić ističe kako ova družina ima puno potencijala.
– Sada radimo Gostioničarku Mirandolinu prema tekstu Karla Gondolia, velikog reformatora kazališta, i kao i do sada to činimo s puno entuzijazma i ozbiljnosti jer doista volimo to što radimo. Djeci vrtićke dobi priredit ćemo jednu lijepu Božićnu priču i na taj način pokazati da članovi našeg amaterskog kazališta mogu odraditi i taj dio posla. Zanimanje naših sugrađana za rad u kazalištu je veliko i zbog toga smo priredili novu audiciju. Želja nam je angažirati još glumaca, a u našem godišnjem planu rada uvrstili smo i nastupe izvan Gospića. Pri tome mislimo na gostovanja u Otočcu i Senju, a potom namjeravamo proširiti i suradnju s drugim pučkim otvorenim učilištima u Hrvatskoj. Prijavit ćemo se i na Festival amaterskih kazališta kako bismo dobili bolju sliku i tuđa mišljenja kazališnih znalaca o našem radu, rekla nam je voditeljica Anela Serdar-Pašalić. Stručna suradnica Dragica Uzelac osim novih glumaca priželjkuje u kazalištu ljude različitih struka i hobija
– Osim proširenja repertoara proširit ćemo i glumačku družinu nakon ove audicije. Do sada nismo imali problema s kulisama i scenom jer smo koristili resurse Pučkog otvorenog učilišta pod čijim krovom i probamo. Želja nam je raditi i dalje pa će se samim tim pokazati potreba za nekim detaljima koje sami ne možemo riješiti. Zato je ovo prigoda da pozovemo naše sugrađane koji se bave nekim hobijima, koji imaju kreativnog smisla da nam se priključe. Bez obzira je li riječ o izradi kulisa i scenografije, njihovom oslikavanju, ili glazbenoj podlozi, odnosno glazbenoj „kulisi“. U ovom timu se prihvaćaju sve sugestije, sve ideje, a sve to sa željom da budemo bolji, rekla nam je Dragica Uzelac.
Tako je nakon mnogih godina stanke Gospić opet dobio amatersko kazalište. Po onome što smo čuli predstava „Nora danas“ bila je tek zagrijavanje, uvod u širi repertoar koji će se realizirati s puno truda i volonterskog entuzijazma. Ekipi koju smo posjetili kazališne daske ne znače život, kao u staroj izreci kazališnog glumišta. Njima je kazalište ljubav i zadovoljstvo, bez obzira što je riječ o amaterizmu, vrijednosti koja u ovim „profitno-recesijskim“ vremenima tek dobivaju na važnosti.

M. S./Foto:Foto arhiva POU

Nastavak ispod oglasa