Noš šišmiša u PP Grabovača

0

Hrvatska se nalazi u društvu  više od 30 zemalja svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacije šišmiša (UNEP/EUROBATS). Među zaštićenim područjima na prostoru Like noć šišmiša po treći puta obilježava Pećinski park Grabovača kod Perušića. Međunarodna noć šišmiša u PP Grabovača  obilježavat će se u petak i subotu, 24. i 25. kolovoza 2018. godine.

Doznajemo kako posjetitelje očekuje raznolik program  s početkom od 19 sati pa će se ove godine i najmlađi moći uključiti u edukativne radionice o šišmišima, dok će ostali moći pogledati video prezentaciju i posjetiti špilju Samograd.  Posjet ovom velebnom geomorfološkom fenomenu bit će nešto drugačiji od klasičnog vođenja po špilji. Posjetitelji će na putu do špilje saznati više o ulozi i značaju šišmiša za naš ekosustav, a u samoj špilji postoji mogućnost da će moći  vidjeti ove zagonetne leteće sisavce. Program će završiti oko 22 sata. Za Noć šišmiša bit će snižene cijene ulaznica za špilju Samograd od 30kn po osobi, a djeca do 15 godina špilju mogu posjetiti besplatno.

Oglas

U Hrvatskoj postoji trideset i pet vrsta šišmiša i sve su zakonom zaštićene. Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava  i važna su karika u prirodnom obnavljanju šuma, oprašivanju čitavog niza biljnih vrsta koje cvatu noću, kontroliranju brojnosti noću aktivnih kukaca i na određeni način su pokazatelj razine kvalitete okoliša u kojem obitavaju.

M.S.