Nova avantura u Lici

Nakon vrlo uspjele izložbe oldtajmera, Otočac je U pripremi za još jedan događaj ljubitelja automobila. Ovoga puta u pitanju je popularni  Land Rover. Prema prvim najavama sudionike ove avanturističke vožnje očekuje novo i uzbudljivo  druženje. „Prvi zimski velebitski Raid“ odvijat će se  od petka, 17. prosinca do nedjelje, 19. prosinca.

Prema prvim najavama „Prvi zimski velebitski LR Raid“ obilovat će bogatim sadržajima. Tako će sudionici raida vidjeti dva Nacionalna parka i to Sjeverni Velebit i Paklenicu, izvore i mlinice na rijeci Gackoj, posjetiti  dva Muzeja, obići JNA bunkere, pogledati lokacije na kojima se snimao film Winnetou, voziti se po remek dijelu graditeljske baštine – Majstorskoj cesti iz 1832.godine, uživati u domaćoj hrani autentične Like u 100 godina staroj gostionici Godača i autentičnim podvelebitskim kamenim kućama s otvorenim kaminom.

Sudionici će ukupno odvoziti oko 300 km divlje i netaknute prirode, a bit će i nešto noćne voznje. Pratit će vremensku  prognozu i ukoliko bi zapadao visoki snijeg onda će obići planinu Velebit pravcem Gospić – Gračac –Obrovac – Paklenica.

Poanta svega je promocija manje poznatih turističkih lokacija Like, druženje, vožnja, kao i upoznavanje i povezivanje vlasnika i ljubitelja Land Rover vozila. Nema sumnje da su ovo tek počeci i da ce budućnost donijeti još puno sličnih putovanja širom Balkana, ali i onih na druge kontinente.

Ovim putem se ljubitelji Land Rovera  pozivaju da svojim sudjelovanjem podrže  ljubitelje dobre i avanturističke vožnje kao i promoviranje manje znanih turističkih lokacija. Sve bi trebalo započeti u petak, 17. prosinca kada se okupljanje sudionika očekuje u 12 sati u selu Sinac (8 km od Otocca) u 101 godini staroj gostionici „Godača“. Ovo će ujedno biti prigoda za obilazak legendarnih izvora rijeke Gacke, Tonković i Majerovog vrila i mlinica na rijeci Gackoj. 

U subotu, 18. prosinca vozi se prvih 200 kilometara prema velebitskom selu Krasno na 800 m/n.v. i posjet Kući Velebita. Slijedi dionica NP Sjeverni Velebit – Krasno – Štirovača – vožnja kroz borovu šumu asfaltiranim putem  u duljini od 34 kilometra.

Slijedi ruta Srednji Velebit – Off road, kameni tuneli, serpentine, pogledi na more, Štirovača – Baške Oštarije 926 m/ n.v.   u ukupnoj duljini od 40 kilometara.

Sa Baških Oštarija kreće se u Gospić pa u  Sv. Rok – 60 km. Sljedeća dionica vodi Južnim Velebitom i  Majstorskom cestom (građena 1832.g, graditeljska baština, off road, Tulove grede – lokacija iz filma Winnetou, veličanstveni pogledi na more – Paklenica – 40 km. Odmor i noćenje je u Hotelu „Rajna“ u Paklenici kod člana grupe Marina Marasovića

Zadnjega dana ove avanture, 19. prosinca sudionici iz Paklenice uputit će se  u Gračac, a od tuda na Aerodrom Željava. Ručak ih čeka u  NP Plitvička jezera. Organizator ove pustolovine je zagrebački „Darer“d.o.o., a prijave se vrše na mobitel 091/766-5779.

L. O.