Nova inicijativa “UZMAHA”: Hrvatska i regija “Alpe-Adria” trebaju biti slobodni od GMO-a

Nakon uspješno predstavljene Deklaracije o poboljšanju referendumskih uvjeta, mreža udruga i aktivista “UZMAH” pokrenula je inicijativu za proglašenje Republike Hrvatske i zemalja regije “Alpe-Adria”, područjem slobodnim od genetski modificirane hrane (GMO). Za početak je pokrenuta internetska peticija, koju možete potpisati pod ovom poveznicom:

Nastavak ispod oglasa

www.gopetition.com/petitions/peticija-za-progla%C5%A1enje-regije-alpe-adria-podru%C4%8Djem-s.html

Iz mreže “UZMAH” javljeno nam je da je peticija samo početak velike borbe za zdravlje i zdravu prehranu hrvatskih obitelji, ali i građana susjednih zemalja. Tekst je zasada preveden na talijanski i slovenski, a među 1200 potpisnika koji su dali svoju podršku u ovih nekoliko dana od objave peticije, nalazi se i dosta slovenskih, te talijanskih državljana. U akciju će se uskoro aktivno uključiti i aktivističke grupe iz tih dvaju zemalja, a planira se prijevod i širenje peticije i na Austriju i Mađarsku, kao sastavnice regije Alpe-Adria.

Peticija će se potpisivati sve do jeseni, a iz UZMAHA pozivaju i udruge koje nisu članice ove mreže, te sve hrvatske organizacije, stranke i klubove, da javno podrže zahtjeve iznešene u ovoj peticiji. Ističu kako hrvatska vlada radi protiv ogr0mne većine hrvatskih građana, koji su gotovo konsenzualno protiv uvođenja GMO-a na hrvatsko tržište. “Stoga je ova peticija jedna od prilika da im poručimo kako nam je dosta donošenja važnih odluka nelegalnim i nedemokratskim putem, bez kvalitetne javne rasprave  i uključivanja građana u takve odluke putem referendumsk0g odlučivanja.” – poručuju iz ove sve aktivnije mreže udruga, koja trenutno broji 34 udruge građana i mnoštvo nezavisnih aktivista.

 

Jadran Valčić / LikaOnline