-
-

BROTNJA – Nakon što je prije mjesec dana otkrivena Dabina jama, moguće mjesto gdje su partizanski ustanici u ljeto 1941. godine bacili još uvijek neutvrđen broj civila iz plemena Ivezići, započela je jučer ekshumacija. Iz dubine od oko 20 metara speleolozi i stručne ekipe Zavoda za sudsku medicinu izvukli su posmrtne ostatke više od 20 osoba, među njima najmanje petero djece. Na ekshumaciji su bili ministar branitelja Predrag Matić, biskup dr. Mile Bogović i kao vođa tima za ekshumacije pukovnik Ivan Grujić. Kako je rekao pukovnik Grujić sve je pokrenuto na prijedlog Državnog odvjetništva, a pretpostavlja se da je riječ o obiteljima iz plemena Ivezića koji su pobijeni tijekom tzv. ustanka u Srbu. Selo Ivezići tada je nestalo, a ubijeno je 37 osoba, među kojima 12 djece u dobi od 3-14 godina. Pretpostavlja se da su u jamu bačene i trudnice. Spasila su se samo dvojica mladića i jedna djevojka koja se nakon zatočeništva udala za jednog od „ustanika“. Ministar Predrag Matić istaknuo je kako se ekshumacija vrši sukladno odredbama Zakona o održavanju groblja žrtava II. svjetskog rata i poraća.
-Prama neslužbenim podacima ovdje se nalaze posmrtni ostaci 30-ak civilnih žrtava. Radovi su u tijeku i za sada je rano govoriti o detaljima, tim prije što tek slijede forenzički poslovi i uspoređivanje po DNK analizi. Ovo je dio Vladine politike po kojoj je žrtva žrtva, a da svaka žrtva zaslužuje dostojno počivalište. Nadam se da ćemo moći identificirati što više ovih žrtava jer su članovi obitelji žrtava već dali uzorke krvi za identifikaciju, kazao je ministar Matić.
Odmah po dolasku kod Dabine jame biskup dr. Mile Bogović najprije je nad grotlom pročitao imena ubijenih Ivezića. Sablasno su zvučala imena ljudi pobijenih bez razloga, bez suda, bez krivnje… Bačeni su u jamu i istina o tom neshvatljivom zločinu pomno je skrivana 73 godine. Biskup je kazivao imena i starost djece, od kojih su dvojica dječaka, Jure i Jakovi, u času smrti imali jedva 3 godine. Nakon molitve biskup se obratio novinarima.
-Ja nisam forenzičar, nego biskup i povjesničar pa na sve ovo gledam kao cjelinu. Teško je danas zamisliti kako su nedužne civile krvnici gurali i bacali u smrt kroz ovo usko grotlo. U ljeto 1941. znade se da je bilo odlučeno da se to cijelo selo s katoličkim življem pobije. To je bio nalet te prve ustaničke puške koja je opalila 27. srpnja ’41. Valjda je sada došlo vrijeme da se naša država jasno odredi prema tim događajima i da se više ne govori kao da se ništa ne zna. Vrijeme je da barem ne slavimo dan kada je počelo etničko čišćenje istočne Like. Da tu prvu pušku ne veličamo. Ne mogu reći da nakon toga nije bilo i dobrih poteza, ali je došlo vrijeme da se prestane lagati i sakrivati o čemu je ovdje bilo riječi. Istina će nas osloboditi. Mene kao čovjeka i povjesničara zanima tko je ubio sve te ljude i djecu, na koji su način umrli, je li netko preživio pad na tijela ispod sebe? Tko god da je pobio ove nedužne ljude, žene i djecu on je zločinac, krvnik i stvari treba nazvati pravim imenom, rekao je biskup Bogović.
Iako se tajna genocida i dosega tzv. ustanka čuvala desetljećima, obitelji ubijenih su zadnjih godina sačine popis od gotovo 430 ubijenih civila hrvatske nacionalnosti na širem području Donjeg Lapca, Velokog Bubnja, Boričevca i Britnje. Tajnu Dabine jame otkrio je na samrti jedan od sudionika zločina, koji se nije mogao pomiriti sa počinjenim masakrom. Potvrda etničkog čišćenja istočne Like pokazala se u pravom svjetlu nakon svršetka II. svjetskog rata kada su partizanske vlasti „preporučavale“ partizanima hrvatske nacionalnosti da se ne vraćaju na svoja zapaljena imanja u Donji Lapac i Srb. Pouzdano se zna da prilikom etničkog čišćenja ovog dijela Hrvatske u tom prvom smrtonosnom naletu nije ubijen niti jedan vojnik tadašnje NDH. Niti danas se ne zna tko je pobio Iveziće, ali i još gotovo 400 Hrvata toga područja. Lider komunista onoga doba u tome je kraju bio Đoko Jovanić, kasnije general JNA. Upravo je on na sebe preuzeo obvezu čuvanja Ivezića. Kako ih je sačuvao, javnost je djelomično vidjela ekshumacijom Dabine jame.

Forenzička ekipa koja je ekshumirala posmrtne ostatke iz Dabine jame kod sela Brotnja jutros (7. Svibnja), potvrdila je pronalazak ukupno više od dvadeset kostura, s tim da je jedna izvučena vreća puna posmrtnih ostataka koje nisu razvrstane. Dio mještana ubijeno je prilikom upada “ustanika“ u selo,a dio je nakon mučenja pobijen i pobacan u jame iznad Srba.

M. S.