-
-

        GOSPIĆ- Veliko zanimanje građana za manifestaciju „Lička seljačka tržnica“ što ju je nedavno priredila Lokalna akcijska grupa Lika kao „fusnotu“ istaknula je pitanje:  zadovoljava li gradska tržnica potrebe prodavača i kupaca jednog županijskog središta?!?  Sve učestalije okretanje domaćim proizvodima nije samo novi „lifestyle“, nego i način  da se za manje novca kupi ekološki prihvatljiva namirnica, odjevni, ili uporabni predmet. Gospićka je tržnica zadnjih godina postala pretijesna, bez brojnih sadržaja koji joj trebaju pripadati. Razgovarajući s gradonačelnikom Grada Gospića Petrom Krmpotićem doznajemo kako se detalji oko tehničkih  promjena i nove vizure tržnice rade već dulje vrijeme.

Gradonačelni Krmpotić
Gradonačelni Krmpotić

-Naredne godine kreću radovi na izgradnji nove tržnice, podijeljeni u tri zone. Najprije će se izgraditi zatvoreni objekti namijenjeni ribarnici, mesnici, pekarnici i prostorije namijenjene sanitarnim   potrebama kupaca. Zatim će se raditi  natkriveni prostor tržnice u vidu drvene nadstrešnice  sa integriranim prostorima za prodaju, odnosno štandovima. U trećoj zoni  uredit će se otvoreni prostor namijenjen različitim  sadržajima, a sve to s rubno postavljenim  prodavaonicama tj. štandovima, okrenutim prema autobusnom kolodvoru. Tu će se nalaziti  i skladišni prosotri, kao i sanitarije za zaposlenike tržnice. Sve navedene zone bit će u potpunosti pješačke, s dostavom robe na postojećem parkiralištu uz Smiljansku ulicu, rekao nam je gradonačelnik Krmpotić. Organiziranje Ličke seljačke tržnice gradonačelnik je  pozdravio iz više razloga.

-Na ovaj se način Gospić pridružio onim hrvatskim gradovima koji na žele promovirati autohtone i, što je vrlo važno reći zdrave proizvode, stvorene na tradicijski način. Zato nam je važna rekonstrukcija tržnice. Namjera nam je da, između ostaloga, ta obnovljena tržnica bude mjesto izlaganja i prodaje proizvoda što više domaćih proizvoda OPG-a iz Gospića i okolice. Da se ti proizvodi približe kupcima. Nadam se da će i država imati sluha za ovaj projekt, a prema informacijama ljudi iz LAG-a vjerujem da ćemo za ovaj projekt uspjeti povući određena sredstva iz EU fondova. Tim prije što su ovakvi projekt vrlo važni za ruralni razvoj, a s time  Grada Gospića, Ličko-senjske županije i Hrvatske u cjelini. Ponovno ću se vratiti projektu nove tržnice. Imamo idejno rješenje toga projekta koji će prvenstveno biti funkcionalan onima koji na njoj prodaju, kao i kupcima. Iskreno vjerujem da će najveći dio prostora pretvoriti u seljačku tržnicu i da će se ovdje najviše trgovati robom i proizvodima stvorenim na ovom području, zaključio je gradonačelnik.

M. S.