Nova zajednička akcija protiv neodgovornog držanja stoke

Svakoga dana raste nezadovoljstvo i bunt mještana naselja u okolici Gospića zbog šteta što ih na njihovim poljima svakodnevno čine konji i krave lutalice. Tek se povremeno na poprištima vide terenski automobili vlasnika. Valjda da izvide situaciju, a oštećeni mještani steknu lažne dojmove kako se o tom neredu „netko brine“. A zapravo se nitko ne brine, osim što je to hrvatski recept za uzimanje poticaja „bez po’ muke“.

O ovoj smo tematici već pisali puno puta. Nitko nas nikada nije demantirao, osim što nam je stizala zahvalnost vlasnika zemlje koji su zbog svega ovoga pisali na mnoge adrese, na mnoge državne instance. Istini za volju treba naglasiti kako su probleme stoke koja bezglavo luta cijelom Likom već naglašavali mnogi poljoprivrednici, gotovo svi Gradovi i Općine. Čini se kako je nekom stalo da se po tome pitanju ništa ne rješava. Pokušavale su to bivša i sadašnja vladajuća garnitura Grada Gospića, tražila se pomoć Policije, resornog Ministarstva… Uzalud. Prošloga tjedna novi pokušaj i nova nada.

Nastavak ispod oglasa

U Uredu gradonačelnika Karla Starčevića okupili su se protekloga tjedna vlasnici imanja iz okolice Gospića, predstavnici lovaca i predstavnici Grada Gospića. Problem odlutale stoke nije novost i već godinama traju pokušaji da se tome neredu stane na kraj. Kao zadnja ilustracija ovoga problema pokazala se činjenica kako su krave s područja Široke Kule nedavno viđene u Ličkom Osiku, nadomak stambenih zgrada.

Gradonačelnik Starčević je nazočne tijekom sastanka obavijestio da Grad Gospić, Općine Perušić, Udbina i Plitvička Jezera zajednički rade na projektu uređivanja skloništa za napuštene životinje u Udbini, kao i na svim popratnim aktivnostima vezanim za rad skloništa te je uvjeren kako će uskoro započeti rješavanje ovog velikog i dugotrajnog problema. Od mještana gospićkih naselja pri tome se čulo kako su već alarmirali mnoge službe za rješavanje toga problema, pojavile su se naznake da će ipak netko reagirati pa se tako ovih dana iščekuje izlazak na teren i postupanje stočarskih i veterinarskih inspekcija. Ovo bi uskoro po Lici trebala postati redovna praksa.

Ono o čemu smo također puno puta pisali jest činjenica kako se za konje i krave lutalice uredno dobivaju poticaji, dok je istovremeno upisana adresa držanja te stoke kilometrima daleko od mjesta gdje ta stoka neprestano boravi. I hrane je- drugi!

L. O.