Nova zgrada i benzinska postaja u Gospiću

Pod predsjedanjem Petra Radoševića održana je danas poslijepodne 15. redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića. Započela je Aktualnim satom tijekom kojeg je od strane vijećnika postavljeno nekoliko pitanja vezanih uz komunalnu infrastrukturu, financiranje rada sportskih klubova, odlaganje otpada i sl. Anton Buneta (HDZ) ustvrdio je kako su mnoge lokalne prometnice nakon zime oštećene i trebalo bi ih sanirati, pa ga je zanimalo što će se u svezi s tim poduzeti. Odgovorio je Pavao Pavelić, pročelnik Odjela za stanovanje,  komunalni djelatnost i zaštitu okoliša rekavši kako je danas (15. travnja) zadnji dan rada Zimske službe u ovom polugodištu, nakon čega će se Lika-ceste preorijentirati na  navedenu problematiku. Pavelić je dodao kako će se prvotno sanirati makadamski kolnici jer trenutno ne radi niti jedna asfaltna baza na području Gospića. Presvlačenje novih asfaltnih slojeva također će se poduzimati, ali je riječ o kapitalnim ulaganjima, dok će se sanacija rupa realizirati u najskorije vrijeme. Anela Serdar Pašalić (HDZ) zanimala se za sustav javnih bicikala i razloge prestanka radova na novom krilu Veleučilišta „Nikola Tesla“ u Gospiću. Dajući odgovor zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan detaljno je opisao rad Sustava javnih bicikala, koji prije svega ima za cilj smanjenja prometnih gužvi, manje potrebe za parkirnim mjestima, kao i bolje zdravlje građana preko fizičkih aktivnosti i smanjenje emisija CO2. Što se tiče zastoja radova na zgradi Veleučilišta zamjenik Biljan je obećao kako će se toj ustanovi uputiti službeni zahtjev za pojašnjenje razloga prekida radova, prije svega zbog opasnosti za sigurnost građana. Vijećnik Nikola Maras postavio je pitanje vezano  uz odvoz glomaznog otpada. Odgovorio mu je zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan rekavši kako se dva puta na godinu glomazni otpad besplatno  odvozi, dok za sve povremene intervencije  kod poduzeća „Komunalac“ može naručiti kontejner. Marasa je zanimalo i zbog čega se barem jednom godišnje na sjednice vijeća ne pozovu ravnatelji gradskih ustanova kako bi elaborirali osnovne značajke rada ustanova na čijem su čelu. Odgovorio je gradonačelnik Krmpotić rekavši kako je te detalje definirao zakon kroz rad Upravnih vijeća, ali kako će se na jednoj od narednih sjednica  pripremiti takva izvješća.

Na prvi dojam  banalno pitanje vijećnika Marijana Brkljačića (HSP) vezano uz rad NK „Croatia“ iz L. Osika  izazvalo je podosta kontroverzi, posebice zbog, kako se čulo, krivih interpretacija u nekim medijima. Nakon što je Brkljačić prenio informacije  po kojemu je taj klub pred gašenjem zbog navodne krivnje Grada, odgovorio je gradonačelnik Krmpotić.

Nastavak ispod oglasa

-Zbog lažnog predstavljanja jednog od čelnika NK „Croatia“ koji se potpisuje kao  Izvršni odbor ja nisam želio reagirati, ali valja znati da je raspodjela sredstava za sport javna i na nju nisam i ne mogu utjecati. Skupština Sportskog saveza je izradila način raspoređivanja sredstava. Sportski savez je lani „Croatiji“ namijenio 70 tisuća kuna, a Grad je izvan toga svojem poduzeću „Komunalac“ naložio da održava sportske terene NK „Croatia“. Za taj smo klub dali i dodatnih 50 tisuća kuna za takmičenja mlađih uzrasta, tako da se ne može govoriti o ignoriranju. Međutim, „Croatia“ je blokirana jer je stvorila dugove od ranije. Dali smo  puno više nego li ih pripada. Uprava je prijavila ekipe na jedno regionalno  takmičenje i onda se došlo tražiti novac iz Proračuna. Rekao sam: Niti mogu, niti dam! Onda mi je rečeno da će klub ugasiti! Mi smo „krpali“ njihove dugove stare5-6 godina. Ovo ne govorim niti osobno, niti stranački, već isključio matematički. Jednostrana medijska izvješća me ne zanimaju. Znam za dobre rezultate „Croatie“ i mi ćemo i dalje pomagati, ali ne želimo sudjelovati u problemima njihovih blokada, starih dugova i natjecanja koje priređuju ili u njima sudjeluju, a ne mogu ih financirati, rekao je gradonačelnik Krmpotić. Sanja Rukavina (HSLS) prigovorila je zbog kratkoće vremena za pripremu  ove sjednice jer su materijali prispjeli 5 dana ranije. Na ovome se ispričao gradonačelnik Krmpotić rekavši da se s ovom sjednicom požurilo zbog nastojanja da se čim prije krene s izgradnjom nove zgrade POS. Ove je detalje pojasnio njegov zamjenik Ivan Biljan.

Drago mi je što mogu reći da su za gradnju nove zgrade POS-a stečeni svi potrebni preduvjeti. Grad Gospić je za treću po redu zgradu iz ovog sustava rješavanja stambene problematike na ovaj  način učinio sve kako bi se sa gradnjom krenulo čim prije. Gradit  će se zgrada sa 30 stanova   u Pazariškoj ulici, nedaleko od sličnog objekta, odnosno druge zgrade realizirane u ovom sustavu stanogradnje. Grad Gospić je i ovoga puta sufinancirao ovaj projekt  na način da je  darovano građevinsko zemljište i stvorene sve komunalne i  infrastrukturne  uvjete za početak gradnje. Ukupna vrijednost ovog načina sufinanciranja iznosi oko milijun kuna i bude li sve kako je planirano sa izgradnjom bi se krenulo već u svibnja, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan.

H.J.