Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen potpisan je danas u gradskoj vijećnici u Novalji.

Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata, Tomislav Petric i ravnatelj Lučke uprave Novalja Igor Vidas kao nositelj projekta. Svečanom potpisivanju ugovora naočili su i župan Darko Milinović, gradonačelnik Novalje Ante Dabo i predsjednik Županijske skupštine Ličko-senjske županije Marijan Kustić.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 73,4 milijuna kuna, od čega će Lučka uprava Novalja, kao korisnik dobiti 62,4 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda, ostatak u iznosu od cca 11 milijuna kuna financirati će se iz Državnog proračuna, a pola milijuna kuna osigurala je Ličko-senjska županija.

Rekonstrukcijom i dogradnjom pristaništa omogućit će se prihvat većih plovila, kao i pristajanje brodova po lošijim vremenskim uvjetima. 

Ravnatelj Lučke uprave Novalja Igor Vidas zahvalio se ministru Butkoviću, županu Milinoviću, gradonačelniku Dabi i predsjedniku Skupštine Kustiću.

Istaknuo je kako je ovaj projekt od velikog značaja za Lučku upravu Novalja, te će u konačnici dovesti do povećanja ukupnog kapaciteta i razine uslužnosti u luci Žigljen, ali i smanjenja gužvi.

Ministar Butković je ovom prilikom istaknuo kako i ovaj projekt potvrđuje „renesansu“ na hrvatskoj obali, budući da se nikada do sada nije ulagalo u lučku infrastrukturu na Jadranu kao što se to čini danas.

-Ovakvi projekti ne povezuju samo otoke, oni su u biti lice i naličje svakog našeg primorskog i otočnog mjesta, duž cijele hrvatske obale, kazao je  Butković.

Župan ličko-senjski dr. Darko Milinović kazao je kako je prije samo godinu i pol županija bila dužna 13 milijuna kuna.

-Danas nemamo niti jedne kune duga. To je za ovu županiju vrlo bitno. Iako je nekakva percepcija da je ova županija “uteg oko vrata” u gospodarskom smislu, ali brojke govore drukčije. Iza nas su po BDP-u Sisačko-moslovačka, Krapinska, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska županija i da ne nabrajam dalje…. U županiji smo ove godine dosegli 900 tisuća posjetitelja, od toga 30% otpada na Novalju, od 2.6 milijuna noćenja 50% je ostvareno u Novalji. Ovaj program uređenja luke govori i da Ministarstvo i Županija vode brigu o svakom kutku, pa tako i o otoku Pagu. Danas sam razgovarao sa ravnateljem Vidasom, rekao mi je da nikad do sada niti jedne kune iz proračuna nije išlo za Lučku upravu Novalja. Zato danas mogu reći da će Ličko-senjska županija u ovom projektu sudjelovati sa pola milijuna kuna. Mislim da je to zaslužila Novalja, i Lučka uprava i da je to uspjeh ravnatelja, kazao je župan Milinović.

Novaljski gradonačelnik Ante Dabo u svome se govoru zahvalio Vladi RH i resornom Ministarstvu. Istaknuo je kako Novalju čekaju nove investicije, a jedna od njih je i luka Novalja.

– Osim nautičke luke posebne namjene idemo s Ministarstvom raditi luku otvorenu za javni promet, Glavni gat i Primorsku ulicu. Vrijednost projekta je oko 100 milijuna kuna, kazao je gradonačelnik Dabo.

Uz projekt rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen Dabo ima samo riječi pohvale. Ističe kako je ovaj projekt od iznimnog značaja za Novalju, kao i cijeli otok Pag, jer se preko Žigljena godišnje preveze više od 350 tisuća automobila i oko milijun putnika.

H.J./N.M.