Novalja – U posjeti OPG-u Vidas

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – OPG ”Vidas” vlasnika Krunoslava i Jadranke Vidas ovih dana zaključuje godinu na zalazu te polako rade na pripremi 2012.

Bogata je paleta proizvoda koju na tržište plasira ovo poljoprivredno gospodarstvo. Ipak, najznačajniji među njima su paški sir, maslinovo ulje te prodaja sadnica iz rasadnika.

Nastavak ispod oglasa

2011. će ostat upamćena po mnogobrojnim priznanjima za proizvode koji izlaze iz radionice ove vrijedne obitelji. Uz Krunoslava i Jadranku, u proizvodnju su uključeni sinovi Tomislav i Željko te nevjesta Smiljana. Tu je i unuk Marko koji vrijedno uči stari obiteljski zanat proizvodnje paškog sira. Naime, paški sir OPG-a ”Vidas” nosi oznaku (pečat) II-94 koja datira iz davne 1887. godine. Rimski broj II označava tadašnju Općinu Novalja a broj 94 je stari katastarski broj parcele obitelji Vidas.

Usprkos sušnoj godini koja je neminovno imala utjecaj na kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, obitelji Vidas 2011. godina ostat će u pamćenju kao plodna nagradama i priznanjima.
Najznačajnije ovogodišnje priznanje je upis u katalog Hrvatskih otočnih proizvoda za paški sir i maslinovo ulje. Uz to OPG ”Vidas” dobitnik je mnogobrojnih nagrada i vrijednih priznanja. Ovdje ćemo izdvojiti dvije zlatne medalje na VII. Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana u Splitu, ”Maslina” 2011. za kvalitetu maslinovog ulja, zlatnu medalju na Međunarodnom festivalu sira u Drnišu za kvalitetu proizvoda, srebrnu medalju za ovčji tvrdi sir na manifestaciji Jesen u lici, brončanu plaketa za paški sir na 12. izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva u Malinskoj.

”Uspjeli smo zadržati kvalitetu svojih proizvoda, što u ovakvoj godini sa malo kiše nije nimalo lak zadatak. Sav sir proizveden u 2011. god. je prodan. Kvalitetom smo osvojili tržište. Ipak, za veće količine sira treba nam narudžba unaprijed”, govori nam Krunoslav te dodaje da ostaje na sadašnjoj količini jer povećanom proizvodnjom ne želi negativno utjecati na kvalitetu sira.

Krunoslav je aktivni član nekoliko udruga. Kao član udruge Proizvođača paškog sira bori se za zaštitu kvalitete paškog sira. Član je i udruga Zaglava, Škripavac te Lunjskih maslinara.

”Iako smo zadovoljili sve uvjete za postizanje visoke higijene naših proizvoda u procesu proizvodnje na tome ne želimo stati. U 2012. godini planiramo kupiti nove kalupe, prese i harfe da bi zadržali visok stupanj higijene, odnosno još ga povećali”, iznosi svoj plan Krunoslav za slijedeću godinu.

M.Š.