-
-

Danas je u hotelu Lone u Rovinju održana 2. međunarodna konferencija Sigurnost u turizmu – SIGTUR 2014., na kojoj se razgovaralo o sigurnosti kao ključnom elementu pri odabiru turističke destinacije, praktičnim pitanjima zaštite i sigurnosti turista na turističkim lokacijama i u turističkim objektima, ali i ostalim temama turizma kao jedne od najvažnijih gospodarskih grana.
Na velikom međunarodnom skupu na kojem se industrija sigurnosti snažno povezala s turističkom industrijom u cilju jačanja sigurnosnog aspekta hrvatskog i regionalnog turizma, predavanje je održao i Miroslav Kolobarić, predstavnik Grada Novalje – turističke benchmark destinacije koja se u Hrvatskoj izdvaja promišljenim i hrabrim potezima na području sigurnosti u turizmu.
Novalja je poželjna i tražena destinacija za odmor uz koju se nalazi svjetski poznat brend Zrće, zbog čega bilježi sustavan rast gostiju. Samo ove sezone u Novalji je bilo 9% turista više nego lani, dok oko 70% gostiju pripada kategoriji “party turista”. Uzimajući u obzir kako je ponašanje dijela party gostiju nerijetko slobodnije od onog kako se ponašaju u svakodnevici, Novalja se posljednjih godina susrela s brojnim sigurnosnim problemima.
Novalja je prva u Hrvatskoj detektirala probleme koje sa sobom nose nove vrste turizma, kao što su festivalski, party i zabavni, za što su usko vezana buka i stihijska pravila ponašanja na poznatoj turističkoj destinaciji te je time postala uzor za druge destinacije. U cilju povećanja sigurnosti na destinaciji i zadovoljstva turista i domaćeg stanovništva išlo se na regulaciju buke i donošenje pravila oko snaga decibela te uvođenje pravila ponašanja na javnom mjestu, odnosno turističkog bontona.
Promišljenim potezima došlo se do konstruktivnih rješenja te povećanja sigurnosti u Gradu Novalji, što su kao primjer prepoznale i brojne druge destinacije u Hrvatskoj, no metode traže stalno usavršavanje.
„Jako smo zadovoljni do sada učinjenim, naše rezultate prepoznali su građani i posjetitelji, ali i dalje pratimo trendove, slušamo savjete gostiju i domaćeg stanovništva, provodimo ankete te ulažemo u sigurnost destinacije na dobrobit svih koji posjećuju Novalju i u njoj žive. Segment sigurnosti u turizmu također je iznimno važan dio Master Plana turizma Grada Novalje – Strateškog plana destinacije do 2025. godine.“, zaključio je gospodin Kolobarić te dodao kako je Novalja destinacija namijenjena svim vrstama turista koji bez izuzetaka traže sigurnost.
Kao primjer konstruktivne suradnje spomenute su i organizacije velikih festivala kao što su Sonus te Hideout koji ulažu znatne napore u ljudstvu kako bi povećali sigurnost. Također, predstavljeni su i rezultati akcije „Polifem“, provedene tijekom srpnja i kolovoza koja je za cilj imala suzbijanje svih vrsta kažnjivih radnji i povećanje stanja javne sigurnosti.
Kako je cilj konferencije “Sigurnost u turizmu – SIGTUR”, bio na jednom mjestu okupiti stručnjake iz regije i Europe koji se bave sigurnošću turizma te njihova znanja i iskustva prenijeti na lokalnu razinu Hrvatske i regije, upravo su se iskustva Novalje pokazala izvrsnim primjerom uspješnog vođenja destinacije po pitanju sigurnosti u turizmu.