Novalja zablistala u srednjovjekovnom ruhu

0

U sklopu proslave Dana Grada Novalje ove su godine gostovali uistinu posebni gosti – Rapski samostreličari koji su održali spektakularni srednjovjekovni viteški turnir u gađanju samostrelom.

Delegaciju rabljana, uz Udrugu rapskih samostreličara, činili su predstavnici Grada Raba i TZ Grada Raba a predvodila ih je gradonačelnica gđa. Rosanda Krstinić –Guščić.

Oglas

Po dolasku u Novalju, predsjednik Udruge rapskih samostreličara Ugo Belamarić postrojio je postrojbu koju čine samostreličari, topnici, bubnjari, fanfanari i plemstvo te su gradonačelnici dvaju gradova izvršili smotru postrojbe.

Potom su se svi zajedno uputili u crkvu po blagoslov.

Nakon blagoslova održan je veličanstveni srednjovjekovni viteški turnir u gađanju samostrelom.

Za taj događaj pripremljeno je igralište ispred hotela Loža.
Prisutna publika mogla se uvjeriti u savršenu preciznost gađanja samostrelom koju su demonstrirali rabljani. Sa udaljenosti od 36,5 m strijele su završavale u meti promjera 15-tak cm.

Uz fanfare te top koji je označio početak i kraj turnira, predivne nošnje rapskih gostiju, Novalja je na trenutak zablistala u srednjevjekovnom sjaju.

Uz gradonačelnika Novalje Ivana Daba, gosti na ovom događaju bila je delegacija njemačkog grada Abenberga na čelu sa gradonačelnikom Wernerom Bäuerleinom, gradom koji je odnedavna grad prijatelj Novalji.

M.Š.