Nove ekshumacije u okolici Gospića

MEDAK/ LIČKI OSIK – Nekolicina naših čitatelja zanimala se za  radnje što ih je Hrvatska vojska u društvu civilnih osoba  obavljala na mjesnom groblju sela Medak. Od Ministarstva branitelja RH zatražili smo odgovore na nekoliko pitanja. Zahvaljujemo resornom ministarstvu na urgentnom reagiranju, a njihov odgovore prenosimo u cijelosti:

 

Nastavak ispod oglasa

  REPUBLIKA HRVATSKA

  MINISTARSTVO BRANITELJA

Na temelju prikupljenih saznanja o mogućim mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica iz razdoblja Domovinskog rata, od 22. listopada 2013. godine, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, sukladno nadležnostima, na području Ličko-senjske županije provodi terenska istraživanja i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnoga razdoblja te posmrtnih ostataka žrtava Domovinskoga rata.

Procesom su obuhvaćene i dvije lokacije u Metku – u prvom slučaju riječ je o nestaloj osobi za koju se pretpostavlja da je sahranjena na mjesnom groblju, dok je u drugom riječ o dijelovima posmrtnih ostataka pronađenim prilikom razminiranja na području Metka.

 Posmrtni ostaci dostavit će se Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb, radi daljnje obrade, odnosno identifikacije. Terenska istraživanja i ekshumacije na području Ličko-senjske županije, nastavit će se od 4. studenoga 2013. godine i trajati do okončanja provjere svih lokacija.

 KABINET MINISTRA

 Ekshumacije se vrše i na lokalitetu kod Ličkog Osika, nedaleko od A1 u smjeru Široke Kule. Službenih informacija o ovim radnjama  nemamo, ali se pretpostavlja kako je riječ o civilnim žrtvama s područja Široke Kule i Ličkog Osika koje su četnici likvidirali tijekom Domovinskog rata. Na tome je području ukupno ubijeno 40 civila, a za posmrtnim ostacima njih 11 još se uvijek traga.

 

L. O.