„Nisu Plitvička jezera samo carstvo slapova, sedre, jezera, prebogate i osebujne prirode“! Rekao je to svojedbobno legendarni prof. Savo Zastavniković iz Gospića. Ovaj iskusni predavač, ekolog i čovjek kojega su Plitvička jezera očarala još davnih godina, ovome kolopletu uvijek je dodavao geomorfološke fenomene i endemske vrste flore, toliko jedinstvene ovome kutku planeta. Profesor nije bio pretjerani gurman pa je po cijele dane u ovome raju provodio uz skromni sendvič „kućne radinosti“, a vodu je pio iz jezera. Čemu ovaj uvodnik?

Jesen u Lici posebna je po mnogo čemu, za što su najviše zaslužni priroda i vrijedni ljudi. Uprava parka zaslužna je za novo otkrivanje Plitvičkih jezera kao izrazito kvalitetne gurmanske destinacije. Sve je na pomalo stidljiv, ali originalan način  započelo Danom šljiva kada smo u restoranu „Lička kuća“ mogli kušati mnoge delicije spravljene od naše skromne šljive „bistrice“. Tada su se mnogi čudom čudili odakle tako skromnom, sitnom voću toliko raskošan okus i miris. Čak se i običan pekmez od šljiva, kako su ga pekle naše bake, „uronjen“ u mnoge delicije činio kao nešto posebno, kao dar bogova, ali bez njihova nektara ambrozije.

NP Plitvička jezera započele su Gastro tjedan u kojemu će se iz starinskih recepata, uz dašak modernih kuhinja našem nepcu ponuditi mnoštvo delicija kakve  ne nudi klasični menu niti uobičajena restoranska ponuda. U trolist ugostiteljskih objekata koji nude nešto doista posebno uvrstili su se hotel „Grabovac“, restoran „Borje“ i restoran „Korana“. Dovoljno je istaknuti kako se kompletan jelovnik sa raskošnim okusima ličke jeseni  može dobiti po cijenama od 70 ili 80 kuna po osobi. Kao dodatnu ilustraciju dovoljno je spomenuti juhu od bundeve, pohane gljive, sir škripavac sa žara preliven umakom od meda, plitvička kobasica, jela ispod peke, pastrve sa žara, svinjski file s gljivama, knedle s bučom i jabukama… Dovoljno je do 3. studenoga posjetiti neku od ovih „gurmanskih Meka“ i osjetiti okuse prebogate plitvičke jeseni.

M.S.