Nove mjere od subote: Restorani i kafići se zatvaraju do Badnjaka, hoteli ostaju otvoreni

Nove stroge mjere na snagu stupaju od petka u ponoć, a trajat će sve do Badnjaka, kako doznaje Index. Nakon što danas završi sastanak Užeg kabineta vlade, odluka o novim mjerama bit će poslana županima, za koje doznajemo da nisu skloni uvođenju novih mjera.

Što se tiče novih mjera, išlo bi se u kompletno zatvaranje kafića, dok će restoranima i slastičarnicama biti omogućena dostava. U zatvaranje bi se išlo zbog ranijih neugodnih iskustava s noćnim klubovima i barovima koji su se, kada su taj segment ugostiteljstva zahvatile restrikcije, registrirali kao restorani i nastavili nesmetano raditi.

Nastavak ispod oglasa

Dostava hrane bi bila omogućena, do 22 sata, a zabrana prodaje alkohola od 22 sata do 6 ujutro neće se mijenjati.

Hoteli ostaju otvoreni, njihovi restorani radit će samo za hotelske goste

Hoteli, bi trebali, kako doznajemo, ostati otvoreni, a njihovi će restorani moći raditi, no isključivo za goste hotela.

Ako brojke novozaraženih koronavirusom krenu padati i mjere se pokažu uspješne, onda bi se kafići i restorani ponovno otvorili na sam Badnjak.

Trgovine bi radile kao i do sada, no provodila bi se jača kontrola toga je li broj ljudi u njima u skladu s propisanim po kvadratnom metru. S radom bi nastavili i obrtnici, pa bi tako i dalje ostali otvoreni frizerski saloni i ostali saloni za ljepotu te šoping-centri, dok će se kina zatvoriti.

U novom setu mjera išlo bi se i na smanjivanje broja putnika u javnom prijevozu, a epidemiolozi zagovaraju da to bude oko 25 posto ukupnog kapaciteta sredstva javnog prijevoza. To se planira postići i većim brojem prijevoznih sredstava u gradskom i prigradskom prijevozu.

Teretane uglavnom prazne, vjerojatno se neće zatvoriti

Iako epidemiolozi zagovaraju zatvaranje teretana, još nije sigurno da će se to i dogoditi, budući da su i sad teretane, kako doznajemo, uglavnom prazne.

Što se tiče škola, zasad se ne bi kompletno prebacila nastava na online, već će se i dalje raditi u školama. Srednje bi škole mogle djelomično prijeći na online nastavu, a fakulteti uglavnom već rade na taj način.

U lockdown kakav smo imali na proljeće ne bi se išlo, pa se tako ne planiraju uvesti ni ograničenja putovanja iz županije u županiju.

Situacija je i više nego dramatična, što pokazuje i slučaj u Varaždinu, gdje su se već krenuli puniti vanjski šatori.

L.O.