Svakoga četvrtka održava se koordinacija predstavnika izvođača radova, projektnog tima, nadzora i Lučke uprave Novalja kao naručitelja radova kako bi se definirali pomaci i tijek radova na novim rampama za trajekte.

Danas je na Žigljenu bio veliki dan. Potvrdio nam je to ravnatelj Lučke uprave Novalja Igor Vidas.

-Nakon održane koordinacije uvjerili smo se kako će teći pristajanje trajekta uz nove bokobrane i rampu. Sve prošlo u najboljem redu. Dio je to velikog projekta u modernizaciji trajektne luke Žigljen koja bi prema prvotnom izračunu stajala 74 400 000 kuna, od čega bi 85 posto financirala EU, a ostatak Republika Hrvatska. Mi smo preko Javne nabave uspjeli umanjiti taj iznos i uštedjeti cca. 20 milijuna kuna.
Ovom probnom pristajanju kojem smo danas svjedočili nova rampa na Žigljenu je „položila ispit iz prve“! Rampa će biti u funkciji za mjesec dana, svakako prije početka nove turističke sezone. To će brodarima i putnicima značiti jako mnogo u slučaju lošijeg vremena za plovidbu i pristajanje jer se nova rampa nalazi u zavjetrini, zaštićena od valova i vjetrova. Do sada su za vrijeme lošijih vremenskih prilika trajekti išli alternativnim pravcem i puno skupljim pravcem do Stare Novalje.

U Žigljenu se grade još dvije rampe i moram istaknuti da niti u jednom trenutku nije bilo prekida u redovnom trajektnog prometa, iako radovi traju bez zastoja. Rok za izgradnju tih rampi je 4. kolovoza 2023. godine, a potom će biti izdana i uporabna dozvola, naglasio je ravnatelj Lučke uprave Novalja Igor Vidas.

U razgovoru dodaje kako nove rampe osiguravaju sigurniji vez trajektima, primat će trajekte većeg kapaciteta, odnosno duljine do 120 metara, umjesto dosadašnjih 90 metara. Nove rampe su šire, šuplje su jer amortiziraju udare valova. Sve što se danas vidjeli u konačnici znači minimalno čekanje vozila na utovar i enormno smanjenje dosadašnjih gužvi.

L. O.