Nove rute migranata kroz Liku

Dolaskom hladnijih dana u migrantskim kampovima u Unsko-sanskom kantonu uvjete za život dodatno je otežala studen. U tim divljim naseljima najviše trpe djeca i starije osobe. Vlasti BiH nemaju sredstava kako bi tim ljudima omogućile koliko-toliko dostojan boravak prije odlaska na tzv. rute očaja, kako je u vijestima istaknuo jedan naš bihaćki kolega novinar.

Sve je više slučajeva da hrvatska policija privodi migrante zatečene u nezakonitom ulasku u Hrvatsku. Rute tih nesigurnih i napornih mogracija sada su po Lici proširene od područja Lovinca pa sve do Koranskog mosta. Središnji dio na tome potezu je područje Općine Vrhovine. Od jednog mještanina doznajemo kako su i tamo bili učestalo viđani migranti.

-Najviše ih je bilo kod Babinog Potoka gdje policija privela desetak grupa migranata. Ne znamo kako je noću jer ta sirotinja najviše i pješači noću. Tihi su pa nas ne bude. Kad ih je više u grupi čujemo im korake, ponekad zaplaču djeca, neko se nakašlje… Zadnjih dana ih ne viđamo. Sigurno su jedni drugima javili da je ruta preko Vrhovina nesigurna, barem za put po danu, rekao nam je sugovornik.

Iako su novinari cijelo proljeće i ljeto imali informacije o pojačanim dolascima migranata u RH, svi upiti prema meritornim službama na državnoj razini bili su „razgovori gluhih“. Tek kada su dvojica migranata ljetos poginula na jednoj opasnoj dionici kod Ogulina kada ih je ubila odlomljena stijena, tek od tada se počelo javno govoriti o migrantskom pritisku i učestalim nezakonitim ulascima na područje Hrvatske.

M. S.