Novi iskorak u primjeni eko-standarda

GOSPIĆ-Uređujući grad i čisteći pristupne ceste prema vodo-sustavima djelatnici „Komunalca“ i „Usluge“ svake godine posijeku na desetke tona grana i drveća. Dodamo li tome drveni otpad dobivamo poveću težinu drvne mase koja se do sada bacala. Nabavkom stroja za usitnjavanje tog otpada ova će dva poduzeća ne samo zbrinuti otpad, nego li ga i korisno upotrijebiti. Direktor Milan Devčić najavljuje u tom smislu nove korake.

-Nabavka ovog strija za sječenje drvenog otpada tek je prva faza ove eko priče. Stroj stoji 200 tisuća kuna, potpuno je energetski neovisan i možemo ga transportirati bilo gdje da bi usitnjavao sav drveni otpad manjih dimenzija. Ta drobilica će otpad pretvarati u sječku i tada dolazimo do drugog dijela ove eko-priče. U krugu naših poduzeća već smo pripremili spremnike za sječku , a posredovanjem Fonda za energetsku učinkovitost nabavit ćemo peć za centralno grijanje koja će nas grijati sječkom. To ne znači da ćemo potpuno odbaciti dosadašnji sustav centralnog grijanja na lož-ulje. Imat ćemo ga u pričuvo u slučaju kvara ili servisiranja novog eko-sustava grijanja, govori direktor Devčić.

Nastavak ispod oglasa

Novi stroj za sječku za sadašnjim sustavom drobljenja drvene mase može usitniti stabla promjera do 120 mm. Snaga mu je 21 kW i već se dva dana „hrani“ posječenim granama, otpadom nastalim uređenjem dijelova gradskih drvoreda. Na prezentaciji novog stroja bili su zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan i pročelnik gradskog Odjela za komunalnu djelatnost, stanogradnju i zaštitu okoliša Pavao Pavelić

H. J.